Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 19:42:00

Három évvel ezelőtt történt a veronai buszbaleset, azóta nincs meg a felelős

Három évvel ezelőtt ütközött az autópálya pillérjének egy iskolásokat szállító magyar busz Veronában. Az egyik elhunyt lány hozzátartozója azt mondta Híradónknak, olyan mintha nem is akarnák megtalálni az ügy felelőseit. Jelenleg Olaszországban és Magyarországon is folyik büntetőeljárás, az elkeseredett szülőket pedig azóta sem kártalanították.

 

Gyertyák égnek a veronai buszbaleset áldozatainak emlékművénél a XIV. kerületben. A tragikus sorsú gyerekek és kísérik hozzátartozói, barátai hétfő délután itt gyászolták szeretteiket. 2017 január 20-án, azaz pontosan 3 évvel ezelőtt történt ugyanis a végzetes tragédia.

Szendrei Endre 15 éves unokahúgát veszítette el.

Azt meséli, az ügyben nem sok előrelépés történt. Pénteken Veronában folytatódik az a büntetőeljárás, ahová többek között idézést kapott a magyar buszsofőr, Varga János is.

„Olyan pusztító oxigén hiányban szenvedett alváskor, hogy tulajdonképpen a hétköznapi feladat ellátásában is problémát okozott”

– mondta Szendrei.

Az alvászavara okozhatta a tragédiát, állítja a hozzátartozó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a sofőrnek az üzemorvosa adott igazolást arról, hogy vezethet, noha ehhez neki nem volt joga.

„Az ő jogosítványának a felülbírálója, aki azt korlátozhatja vagy visszavonhatja, a jelen jogszabályok szerint az az orvos, aki ezt kiállította és ez Varga Jánosnak, az akkorit megelőző háziorvosa volt”

A buszsofőr korábban beismerte, hogy a balesetkor ő vezetett, majd később azt állította, a végzetes pillanatban kollégája ült a volán mögött, aki viszont a balesetben szörnyethalt. A családok szerint azt, hogy Varga János vezette a buszt egy koronatanú is megerősítette.

„Nagyon fontos személyről van szó, aki már többször utazott mind a két sofőrrel. Ismerte az elhunyt Kalmár Zoltán váltósofőrt, és ismerte Varga Jánost is, ráadásul ő volt, aki a Varga János mögött ült és konkrétan nyilatkozott arról, hogy azt az autóbuszt a baleset pillanatában Varga János vezette”

– árulta el az egyik szülő.

Az állítását 2017-ben rögzítették is egy tanúvallomásban, de Krizsány László szerint az sokáig a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik fiókjában lapult. Az olaszországi büntetőüggyel párhuzamosan egyébként polgári jogi kártérítési igény is zajlik.

„Kártérítési előlegeket a balesetet okozó busz felelősségbiztosítója átutalta a károsultaknak, ez azonban nincsen arányban az általuk szenvedett jogsérelmekkel”

– mondja Pörzse Tamás, ügyvéd.

„A 25 családot képviselő ügyvéd bízik abban, hogy peren kívül megegyeznek, ha nem akkor bírósághoz fordulnak” - tette hozzá.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink