Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 05:50:00

Egészségügyi botrány: Tudta nélkül tettek meddővé egy fiatal nőt Miskolcon

Azonnali megoldást várnak az egészségügyi ellátórendszer problémáira az ellenzéki pártok. Az MSZP szerint a miskolci kórházban kirobbant botrány is azt igazolja, hogy ma Magyarországon nincs betegjog. Bangóné Borbély Ildikó szerint elfogadhatatlan, hogy egy roma nőt a tudta nélkül tettek meddővé, ezért hétfőn a miniszterelnökhöz fordul. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézmény főigazgatója viszont azt mondja: politikai támadásról van szó, és az orvosi ellátás pártsemleges.

"Magyarország legnagyobb egészségügyi botrányával állunk szembe" - az MSZP szerint ma Magyarországon nincs betegjog, és lassan állampolgári jog sem. Bangóné Borbély Ildikó hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul azért, mert a képviselő szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban a beleegyezése nélkül tettek meddővé egy roma nőt. A szocialista képviselő többször beszélt, az akkor 23 éves Adriennel.

"Neki a nőiességét, és az anyasághoz való jogát vették el. Itt, közölte akkor velem, hogy van még egy titka: hogy ő nem cigány. És, mégis megtörtént. Hozzáteszem ma Magyarországon senkivel nem csinálhatnak ilyet" - fejtette ki Bangóné.

A miskolci kórház főigazgatója a napokban cáfolta a képviselő állításait. Révész János elutasítja azt a módszert, amely egészségügyi intézményeket, politikai csatatérül használ.

"Magyarországon az egészségügyi ellátás mindenkire kiterjedő és pártsemleges. Ennek megfelelően, függetlenül attól, hogy az illető milyen etnikumhoz tartozik, milyen a bőrszíne, mi a neme, milyen a szexuális beállítottsága, ugyanazt az ellátást fogja kapni" - tette hozzá Révész.

Az LMP szerint az egészségügy krónikus problémáit nem lehet kizárólag kórtermek festésével megoldani. A párt szerint egy 300 milliárd forintos azonnali, gyors segélyre lenne szükség az egészségügyi ellátásban.

"Teljességgel elfogadhatatlan az, hogy ma az egészségügyi rendszerért, a részvételért, ha valaki gyógyulni szeretne, fizetni kell, és elfogadhatatlan az, hogy óriási különbségek vannak az országon belül, mondjuk, hogyha az egyes kórházak, szakrendelők színvonalát megnézzük" - mondta Kanász-Nagy Máté.

A témában kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de adásunkig nem érkezett válasz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink