Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-20 06:18:00

Áramkimaradást és vezetékszakadást okozott az időjárás országszerte

Többezer háztartásban nem volt áram az országban. Békés, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében több helyszínen okozott vezetékszakadást a hálózatra fagyott jég. Ezekre a településekre rendőröket is kivezényeltek azért, hogy megakadályozzák a betöréseket. A csúszós járdák miatt az átlagosnál többen kerültek kórházba főleg végtagsérülésekkel.

"Megnőtt jelentősen a traumás betegforgalom. A napi szokásos 15-20-hoz képest most 33 olyan beteget láttunk el, akik elesés, elcsúszás miatt érkeztek" - nyilatkozta az ATV Híradónak Kanizsai Péter László, tanszékvezető.

Pécsen reggelre váltak csúszóssá az utak, járdák. Az autók ablakait is sokáig kellett kaparni, hogy eltűnjön a jég. Sokan csúsztak el a járdákon.

"Jellemzően csuklótörés, néhány csípőtájéki törés, kisebb zúzódások. Volt több autóbaleset is a jeges utak miatt" - tette hozzá Kanizsai.

A keleti, dél-keleti megyékben okozott az áramellátásban is fennakadást az időjárás. Püspökladányban és környékén többször volt áramszünet.

"Ez komoly gondot okoz ott, ahol másféle megoldás nincs a fűtésre. Gondolok itt a lakótelepekre, vagy a közintézményekben is tartós kimaradást okozhat, mert úgy tudom, hogy nem csak Püspökladányban, hanem Berettyóújfaluban és a környező kistelepüléseken is gondok voltak" - nyilatkozta Darai Márta kérdésünkre.

"Olyan hét-nyolc óra fele néztük a tévét, aztán elment az áram és akkor se kép se hang és utána egy 15-20 perc múlva megint visszajött és utána megint elment. Tiszta sötétség volt minden" - mesélte Nagy László.

A Nemzeti Közművek tájékoztatása szerint Békés és Bács-Kiskun megyében 198 helyre kellett menniük dolgozni. A hajdú-Bihar megyei hibákból is akadt bőven.

"Nem feltétlenül a hosszú áramszünetek voltak jellemzőek az elmúlt két napban, hanem nagyon gyakori volt a néhány másodperces, fél-egy perces miniáramszünet. Ennek a hátterében a védelmi működések vannak, amelyek a hosszabb áramszünetek megelőzését szolgálják" - mondta Varga Ivett, az E.ON szóvivője.

A szolgáltatók szerint a fákra, vezetékekre lerakodó deresedés okozott problémákat. Ágak szakadtak a hálózatra és okoztak ezzel fennakadást az ellátásban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink