Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-17 09:55:00

Orbán még Merkellel is akar találkozni

Merkel német kancellárral, a CDU elnökével és Donald Tuskkal is akar még találkozni Orbán Viktor, mielőtt döntenek arról, hogy a Fidesz kilép-e az Európai Néppátból - a miniszterelnök, ha ez lesz a döntés, új európai kereszténydemokrata mozgalmat akar indítani.

Orbán még Merkellel is akar találkozni
Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádiós interjújában azt mondta, egy centire voltak a tegnapi európai parlamenti szavazás után attól, hogy kilépjenek a Néppártból.

Túlnyomórészt ugyanis az EPP is megszavazta, hogy Magyarországon romlott a jogállamiság, és hogy a Tanács szerezzen érvényt az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárásnak.

A miniszterelnök szerint azért van még remény, bár fogyatkozó, mert a nagy néppárti csoportok, a spanyolok, olaszok és a franciák mellettünk szavaztak.

A műsorvezető Nagy Katalin kérdésére a miniszterelnök is egyetértett azzal, a döntés nem húzható sokáig. Lesz még egy randevúm a Néppárt elnökével, Tuskkal, a CDU elnökével és a német kancellár asszonnyal is - mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy Tusk bár lengyel, “a lengyel kormány ellen van”, és ez megnehezíti a helyzetet. (A Fidesz szövetségese ugyanis a lengyel a Kaczynski vezette lengyel kormánypárt, a PiS.)

Kurz osztrák kancellárral pedig tegnap Prágában már tárgyalt a néppárti jövőről.

Novák Katalin az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a tegnapi európai parlamenti szavazás “súlyos érv lesz, amikor döntenek, hogy új szövetségeseket keressenek”. 

Arról pedig, hogy fideszesek szerint arra van legnagyobb esély, hogy Orbán Viktor kilépteti a Fideszt a Néppártból, ma reggel itt írtunk.

“Ez így nem maradhat”. Ha a Néppárt nem áll ki a Fidesz mellett, akkor egy új európai kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani, ami nem csekély energia, de az európai szintér is fontos. Lesznek hozzá szövetségeseink - mondta a miniszterelnök.

Szerinte előnyös lesz, ha kiszállnak a Néppártból. Nem szabad összekeverni az államközi kapcsolatokat a pártkapcsolatokkal, “ez sekélyes megközelítés lenne”. Az uniós 2021-27-re szóló költségvetési vitában pedig vannak szövetségeseik, és erős érvek is vannak, “a végén meg vétójoga van” - hangoztatta a miniszterelnök.

Lenéznek minket

Előtte arról beszélt, hogy szerinte Brüsszelben bevándorláspárti többség van. „Érzem rajtuk, hogy lenéznek minket”, gyűlölnek. Úgy látják, hogy mi, magyarok, „elmaradott állapotában vagyunk az emberiségnek”, mert szerintük mi nem látjuk a szépségét annak, hogy muszlimok jöjjenek be, és kevert lakosság legyen. Orbán Viktor szerint Brüsszelben az európai szocialisták és a liberálisok örülnek a bevándorlóknak, ő egyáltalán nem örül neki. „Én nem látom a szépségét, inkább félek ettől” - fogalmazott.

Nyolcszor öltek meg...

Arra, hogy miért nem beszélnek Brüsszelben nyíltan a Soros-befolyásról, Orbán Viktor azt mondta: őt már “nyolcszor ölték meg, és nyolcszor támadt fel”.

De aki még soha nem ment szembe az úthengerrel, az inkább hallgat.

 
Ajánlom

További belföldi híreink