Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-17 10:51:00

Orbán Gyöngyöspatáról: Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk

“Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk” - mondta Orbán Viktor reggel a gyöngyöspatai szegregációs bírósági ítélet miatt kitört politikai viharral kapcsolatban. Megerősítette: felfüggesztik a kártérítések kifizetését a rossz börtönviszonyok miatti perekben. Abszurd szerinte, hogy azért is perelnek, mert a zárkába nem süt be a nap.

Orbán Gyöngyöspatáról: Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk
Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

“Hogy van ez? Az elítéltek hátradőlnek, semmi gond, kibírom ezt a kis időt, aztán ha kimegyek, akkor megérkezik a kártérítés” – tették fel a kérdést a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában Orbán Viktornak a rossz börtönviszonyok miatt járó kártérítésekkel kapcsolatban. Eddig körülbelül 12 ezer ilyen ítélet született, és így együttesen 10 milliárd forint körüli kártérítési összeget követelnek az elítéltek az államtól.

A miniszterelnök lényegében ugyanazt mondta el most is, mint múlt héten az évindító sajtótájékoztatóján a “börtönbiznisszel” kapcsolatban, ami miatt sok támadást kapott. „A csúcstartó egy 33 éves bűnöző, aki 8 millió forint kártérítést kaphat nyolc és fél év után. Ez elfogadhatatlan" - hozott egy példát.

A börtön nem egy romantikus hely

És most a műsorban is azt mondta: “a börtön nem egy romantikus hely”, ott előfordulhat, hogy időnként egy-egy elítélt sérelmére történik valami.

Az helyes, ha az ilyen kínzás után, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően az elítélt gyorsan megkapja a kártérítést - jelentette ki Orbán Viktor, de mint fogalmazott, “eszes jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzásról lazák és abszurdak. És ezen jó üzletet lehet csinálni. Ismert ügyvédek mentek erre rá”. De a miniszterelnök szerint olyan kifogások is elhangzanak, hogy „a zárkába nem süt be a nap”.

A joggal való visszaélés

Szerinte, ami folyik, az joggal való visszaélés, ezt a kormány nem támogathatja, ezért a kifizetéseket fel kell függeszteni - mondta most is.

Ezek után arra is számít, hogy „ezek a derék ügyvédek“ el fognak majd menni az európai bírósági fórumokra, és ott beperelik Magyarországot. Ahogy ö ismeri a bírókat, ”szerintük sem süt be eléggé a nap a börtönökbe”, ezért Orbán Viktor kemény vitákat vár az ilyen ügyekben.

De mivel „10 millió magyar igazságérzetét sérti”, hogy „nem létező okokból jutalmat fizessenek, mert néhány ügyvéd ügyesen kijátssza a jogszabályokat”, ezeket a vitákat vállalja a kormány.
 

Gyöngyöspata: “Pénz a semmiért”?

A magyarok igazságérzetéről beszélt “kiindulópontként” a miniszterelnök a gyöngyöspatai kártérítési üggyel kapcsolatos kérdésre válaszolva is. “Erős érzelmi viharokat kiváltó ügytől van szó. Én próbálok higgadtan beszélni a dologról – mondta.

A „magyarok elfogadják, hogy segély helyett adjunk munkát. Hogy adófizetői forintokból tartsunk fenn óvodákat, legyenek felzárkóztatási programok, ingyenes étkeztetés, szakmát tanulhassanak. A magyarok nem rasszisták, nem utasítják el élből a cigányokat”.

De mint mondta, „van egy határ, amit úgy érez a magyar, hogy sosem szabad átlépni: azt, hogy pénzt adunk a semmiért. Ezt a magyar ember sosem fogja elfogadni. Erre építettem fel a kormány politikáját is” - hangoztatta Orbán Viktor a műsorban, a közmunkát említve, és hogy a családi pótlék csak annak jár, akinek a gyereke eljut az iskolába. Orbán Viktor szerint a gyöngyöspataihoz hasonló ítéletek ezt a folyamatot „verik szét”.

A miniszterelnök nem vonta kétségbe, hogy Gyöngyöspatán volt szegregáció vagy inkább „rosszul sikerül felzárkóztatási kísérlet”, de szerinte azzal „nem orvosolhatjuk a bajt, ha fizetünk”.

Szolgáltatást, és nem pénzt a kezükbe

A műsorvezető kérdésére Orbán Viktor egyetértett azzal, hogy szolgáltatást kell adni, és nem pénzt a kezükbe, mert az utóbbit “sosem fogják a magyarok elfogadni”. A miniszterelnök szerint “szerencsétlen” bírói ítélet született, és ha megnézzük, hogy kik indították el, látjuk, hogy a Soros-hálózat áll mögötte.

“Provokáció”

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a bíróság által is kifogásolt gyakorlat még 2004-ben indult, és az Orbán-kormány alatt szűnt meg 2013-ban, mert „nem volt szerencsés ez a felzárkóztatási forma”.
“Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk” - ismételte meg. Szerinte valamit nem csinálnak rosszul, hiszen az egyetemekre/főiskolákra járó romák száma 2010 óta száz százalékkal emelkedett.

Ajánlom

További belföldi híreink