Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-17 18:29:00

Karácsony, Fürjes: napokon belül megoldódhat a fővárosi kuka-ügy

Megszüntetnék a daganatos betegségekkel kapcsolatos fővárosi várólistákat a kormánytól kapott források segítségével - jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ehhez nagyjából évi 2-milliárd forintra van szükség. Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy napokon belül megoldódhat a fővárosi szemétszállítás finanszírozása. Ezt Fürjes Balázs államtitkár is megerősítette az ATV Híradójának.

Sikeres megegyezés: Nem fogja elborítani a szemét a fővárost

 

Napokon belül megoldódhat a fővárosi szemétszállítás finanszírozásának kérdése. Ezt a főpolgármester jelentette be az első, úgynevezett Budapest.komm tájékoztatón. Karácsony Gergely korábban az atlétikai világbajnokság lemondását is kilátásba helyezte, ha a kukaholding nem fizet a fővárosnak a szemétszállításért. „Tegnap jelent meg egy ITM rendelet, ami lehetővé teszi azt, hogy a főváros hozzájusson a pénzéhez, pontosabban a fővárosi polgárok visszakapják az általuk befizetett szemétdíjat, és elindultak a szakmai egyeztetések ennek a foganatosítása érdekében. Tehát eddig volt egy jogszabályi feltétel, ami nem állt fönt, de ez most már megtörtént, és remélem, hogy hamarosan megnyugtató módon tudjuk rendezni ezt a kérdést” - jelentette ki a főpolgármester.

A budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár az ATV Híradójának megerősítette, hogy küszöbön a megoldás. „19-re minden benyújtott számlát az állami cég kifizetett, az utolsó esedékes számlát még nem nyújtotta be a fővárosi cég, adategyeztetések folynak, azt követően benyújtható és valóban, a közzétett ITM rendelet miatt a kompenzációnak sincs semmi akadálya. Készek vagyunk a szükséges kompenzáció megfizetésére” - fogalmazott Fürjes Balázs.

A főpolgármester arról is beszélt a kormánytól kapott forrásból megszüntetnék a daganatos betegségek gyanújával kapcsolatos fővárosi várólistákat. „Most azért dolgozunk, hogy a Budapesten meglévő nagy diagnosztikai eszközök finanszírozási lehetőségeit bővítsük, a CT és MR vizsgálatok finanszírozását szeretnénk tehát bővíteni. Számításaink szerint ehhez nagyjából évi 2 milliárd forintra van szükség” - mondta Karácsony Gergely.

Fürjes Balázs szerint ebben a kérdésben teljes az egyetértés. „Egészen konkrétan megegyeztünk abban, hogy azt fogjuk közösen elérni, hogy CT és MR vizsgálatok esetén minden budapesti lakos, ha fölmerül egy vizsgálat szükségessége, hét napon belül hozzájusson ehhez a vizsgálathoz” - hangsúlyozta az államtitkár.

Karácsony Gergely a rakpartok esetleges lezárásáról is beszélt: "a nyári időszakokban, hétvégenként szeretnénk átadni a rakpartot a járókelőknek, amikor ez nem okoz közlekedési problémákat a városban. Ehhez azonban egy olyan infrastruktúrát kell kialakítani, ami erre alkalmas. Azt gondolom, hogy rendkívül méltatlan az, ami a pesti alsó rakpartok kapcsán az eddig kialakult Budapesten.”

A repülőtérre tervezett vasútról a főpolgármester azt mondta: támogatják, hogy azt az országos vasúti hálózatba integrálják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink