Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-17 18:14:00

Jeszenszky: semmi értelme, hogy Orbán egy rivális kereszténydemokrata mozgalmat teremtsen

Orbán Viktor kész arra, hogy új kereszténydemokrata mozgalmat indítson, ha nem marad a Fidesz a Néppártban. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter azonban úgy látja, hogy egy rivális kereszténydemokrata tömörüléshez aligha csatlakoznának más európai pártok az alapítókon kívül. Navracsics Tibor pedig a Spirit FM reggeli rádióműsorában azt mondta: felajánlotta Orbán Viktornak, hogy közvetít a Néppárt és a Fidesz között. A miniszterelnök azonban nem élt a lehetőséggel.

Orbán: Egy centin múlt, hogy nem léptünk ki a Néppártból

 

Még egy kísérletet tesz a kormányfő az Európai Néppártban maradás érdekében. Erről a szokásos pénteki rádióinterjújában beszélt a miniszterelnök. Orbán Viktor azonban egy olyan tervet is kilátásba helyezett, amelyhez egy esetleges sikertelen próbálkozás után látna hozzá. „Az biztos, hogy ez így nem maradhat, és ha nem áll ki az Európai Néppárt Magyarország mellett, akkor nekünk egy új európai mozgalmat, egy új európai kereszténydemokrata jellegű mozgalmat kell indítani” – jelentette ki a miniszterelnök.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter úgy látja, hogy egy új kereszténydemokrata tömörülés nem változtatná meg az Európai Parlament jelenlegi erőviszonyait.

„Annak semmi értelme és semmi esélye nincsen, hogy egy alternatív, egy rivális kereszténydemokrata mozgalmat teremtsen. Akár a kereszténydemokrata nevet is felveheti, ezt senki nem akadályozhatja meg, ettől még nem fognak hozzá csatlakozni az Európai Néppárthoz tartozó más európai pártok”

– fogalmazott a volt külügyminiszter.

A Néppárton kívüli szervezetekkel is kapcsolatot tartanak a kormánypártok. Erre a KDNP frakciószóvivője emlékeztetett. „Most is kapcsolatot tartunk a Néppárton kívül más, egyébként kereszténydemokrata ihletettségű vagy irányultságú politikai pártokkal vagy mozgalmakkal. Ez jelenleg is így van” – mondta Nacsa Lőrinc.

Navracsics Tibor jogosnak tartja a Fidesz kritikáját a Néppárttal szemben. Szerinte az valóban balra tolódott a jobbközéptől. Viszont a Fidesz is mozgott és változott, csak éppen az ellentétes irányba. A helyzetértékelésben is van különbség - hangsúlyozta a volt uniós biztos Fiala János Spirit FM-en futó rádióműsorában: a Néppárt átmenetinek ítéli a mostani nehéz időszakot Európában, míg a Fidesz a világpolitikai hangsúlyok átrendeződését érzékeli, és előnyt remél a gyors reagálásból. Navracsics Tibor egyébként jelezte: felajánlotta, hogy közvetít a felek között. A miniszterelnök azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink