Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-17 13:14:00

A KDNP marad a Néppártban, vatikáni körök is ezt kérték Semjénéktől

"A KDNP mindent tud, és mindent ért, de marad a Néppártban”, akkor is, ha a Fidesz kilépne" - ezt Semjén Zsolt mondta szűk körben. Ő ugyanis “vért izzadt”, hogy Giczyék kizárása után visszavigye a KDNP-t a Néppártba. De vatikáni és “magas” EPP-s körök is maradásra kérik őket - mondták az atv.hu-nak kereszténydemokrata politikusok.

A KDNP marad a Néppártban, vatikáni körök is ezt kérték Semjénéktől
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, fotó: MTI

Semjén Zsolt tegnap, az európai parlamenti szavazás után szűk körben azt mondta: “a KDNP mindent lát, minden tud és mindent ért”, de marad az Európai Néppártban. Ide ugyanis Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be a KDNP-t, és vatikáni körök és néppárti vezetők is “magas szinten” kérik őket arra, hogy ha a Fidesz ki is lépne az Európai Néppártból, ők akkor is maradjanak.

Kereszténydemokrata politikusok tájékoztatása szerint Semjén Zsolt határozottan a maradás mellett áll ki, azért is, mert mint mondta, ő “vért izzadt” a Giczy vezette KDNP kizárása után, hogy elérje, hogy visszavegyék a KDNP-t a Néppártba.

2007 májusában ez meg is történt. Semjén állítólag meg is mondta az őt maradásra kérő néppártiaknak is, hogy KDNP az a célja, hogy a Néppártot visszavigye az Adenauer által meghatározott kereszténydemokrata ösvényre. Ennek meghatározó két pontja pedig a keresztény civilizáció, kultúra és a nemzeti sokszínűség tisztelete.

Kereszténydemokraták elmondása szerint Semjén Zsolt elismerte, hogy most a KDNP benn maradásához a Néppártban “nagy hit kell”, de azt mondta, hogy “ez megvan”, KDNP-nek nagy a hite. 

Orbán Viktor ma reggel a közrádiós interjújában azt mondta, hogy tegnap “egy centire” volt csak a Fidesz attól, hogy kilépjen Néppártból. A néppártiak túlnyomó többsége is megszavazta ugyanis ellenünk a jogállamiság romlásáról és a 7-es cikkelyes eljárásról szóló határozatot. Ez árulás Orbán Viktor szerint. De még Merkellel és Tuskkal is szeretne konzultálni.

A Fidesz - Néppárt vonatkozásában még semmi nem dőlt el végérvényesen, az atv.hu reggel írt arról, hogy az európai konzervatívok az ECR-be várják Orbán Viktort, a lengyel Kaczynski jelenleg nem akar kilépni az ECR-frakcióból a pártjával, a PiS-szel. Így - ha Orbán Viktor szakítana a Néppárttal - akkor egy olyan, körülbelül 140 fős nagy kereszténydemokrata szövetséget/mozgalmat kell majd az Európai Parlamentben elképzelni, melyhez a Néppártból kilépő Fidesz, Kaczynskiék ECR-frakciója, továbbá Salviniék euroszkeptikus ID-frakciója csatlakozna. És ez a nagy formáció szövetségre is léphetne akár az Európai Néppárttal - mondják fideszesek, de szerintük a döntés “még nem holnap lesz meg”.

Ajánlom

További belföldi híreink