Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-17 06:03:00

Hova tart a Fidesz a tegnapi EP-döntés után?

Még nem dőlt el semmi, de brüsszeli fideszes források - a tegnapi jogállamisági EP-szavazás után - arra látnak legnagyobb esélyt, hogy Orbán Viktor kilépteti a Fideszt az Európai Néppártból, és a Kaczynskiék által dominált ECR-frakcióval és Salviniék frakciójával egy körülbelül 140 fős “szövetséget“ alkothatnak az EP-ben. Az sem kizárt, hogy ez az új formáció, ahogy régen az Európai Demokraták, frakciószövetségben lesz az EPP-vel - mondják forrásaink.

Hova tart a Fidesz a tegnapi EP-döntés után?
Orbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

Nem látnak fideszes brüsszeli forrásaink minőségi változást az európai néppárti sorokban ahhoz képest, amilyen hangulat és megítélés a Sargentini-jelentés elfogadásakor, másfél évvel ezelőtt és a Fidesz tavaly márciusi felfüggesztése óta volt. Most a 446-178-as parlamenti szavazási arányt – ennyien szavazták meg az Európai Parlamentben, hogy romlott a magyar jogállamiság és sürgették az Európai Tanácsot az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárás ügyében – forrásaink úgy értékelik: nagyon erős a nyomásgyakorlás az Európai Parlament, és a határozatra nagyrészt igennel voksoló Európai Néppárt részéről is a Fideszre.

“Ami nem nagyon jó, a három bölcs jelentésére nézve sem” - fogalmazott egyik forrásunk, megjegyezve, hogyha a néppárti frakció képviselőinek túlnyomó többsége szerint romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon a Sargentini-jelentés megszavazása óta, akkor a Van Rompuy-Pöttering-Schüssel trió sem hozhat ki olyan jelentést, ami szerint “rendben van” a Fidesz tagsága a Néppártban a közös alapértékek és az uniós alapjogok tisztelete szempontjából.
 

Fideszes és kormányközeli forrásaink szerint - mostani tudásuk alapján - arra van nagyobb esély, hogy Orbán Viktor kilépteti majd a Fideszt az Európai Néppártból, és a fideszes képviselők egy olyan frakcióban vagy szövetségben foglalhatnak helyet az Európai Parlamentben, amelyik a „kereszténydemokrata alternatíva” lesz Macron liberálisaival szemben. Egy csak V4-es EP-frakcióra ugyanakkor minimális esélyt sem látnak.

Az egyik brüsszeli forrásunk úgy tudja, hogy a lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke, Kaczinsky jelenleg nem híve annak, hogy az ECR-t maga mögött hagyva egy új frakciót alakítsanak a Fidesszel és másokkal az Európai Parlamentben. A Salvini nevével fémjelzett szuverenista–euroszkeptikus Identitás és Demokrácia frakcióhoz való fideszes csatlakozást pedig azért is látják kizártnak, mert ott az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés mellett a német szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) a meghatározó. Az ID-frakcióban foglalnak helyet az Osztrák Szabadságpárt, a Finnek Pártja illetve a Flamand Érdek képviselői is.

Még nem dőlt el semmi - mondják forrásaink. Szerintük - hogyha a Fidesz kilépne az Európai Néppártból - akkor a legideálisabb forgatókönyv az lehetne a számára, hogy a Kaczynskiék által dominált ECR-frakcióval és Salviniék ID frakciójával egy körülbelül 140 fős szövetséget alkosson majd az Európai Parlamentben.

Az sem kizárt, hogy az új formáció, ahogy régen az Európai Demokraták, frakciószövetségben lesz az EPP-vel, a Néppárt frakciójával.

Kormányközeli forrásaink szerint a német vélemény nagyon fontos lesz a Fidesz-Néppárt döntés előtt. A CDU-Fidesz, illetve a magyar-német kapcsolatok kifejezetten jók Merkel augusztusi soproni látogatása óta - állítják. A magyar politikusokat, kormánytagokat magas szinten fogadják Berlinben, legutóbb Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tárgyalt német kollégájával, de Novák Katalin államtitkár, a Fidesz alelnöke is magas rangú CDU-politikusokkal konzultált, míg Balog Zoltán volt EMMI-miniszter, Szijjártó Péter, Palkovics László miniszterek is rendszeresen tárgyalnak befolyásos, magas rangú német politikusokkal - mondták munkatársunknak.

Forrásaink szerint a Fidesz-Néppárt viszony jövőjének a megítélését nem lehet függetleníteni az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárástól; a most az EU soros elnöki tisztét ellátó horvátok részéröl elhangzott, hogy nyárra le szeretnék zárni az eljárást.

Hogy ez így lesz-e, kérdéses. Forrásaink most, az európai parlamenti jogállamisági határozat után azt mondják: valószínűbb, hogy 2020 második félévében, már a német soros EU-elnökség alatt kerül pont az ellenünk folyó 7-es cikkelyes eljárás végére. A német hatás köztudottan meghatározó az Európai Néppártban is.

A tegnapi jogállamisági EP-döntés után Novák Katalin, a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke az atv.hu-nak az nyilatkozta, hogy amikor arról döntenek majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, “a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk”. Novák Katalin nyilatkozata jelzi: komolyan gondolják, hogy ők maguk döntenek, másrészt, valóban opció Orbán Viktorék számára a kilépés is a Néppártból.

Ajánlom

További belföldi híreink