Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-15 12:29:00

Mostantól! - Tuzson bejelentette, hogy felfüggesztették a “börtönbiznisz” kifizetéseket

“Most vagyunk abban a pillanatban, hogy megálljt parancsoltunk ennek a folyamatnak”. A magyar állam felfüggesztette a kifizetéseket a rossz börtönviszonyok miatt perlők esetében - jelentette be a Hír TV-ben Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Mostantól! - Tuzson bejelentette, hogy felfüggesztették a “börtönbiznisz” kifizetéseket
Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár

Orbán Viktor jelentette ki múlt csütörtökön, az évindító kormányinfó sajtótájékoztatóján, elfogadhatatlannak tartja, hogy magyar emberek pénzén bűnözők nyerészkedjenek. Ezzel a miniszterelnök a “börtönbizniszt” ítélte el. Azóta számos kormányzati szereplő megszólalt az ügyben.

A Hír TV-ben tegnap este Tuzson Bence a rossz börtönviszonyok miatt perlők számát 12 ezerre tette és levezette: „erre üzlet épült, az üzlet lényege pedig abban áll, hogy ezek az emberek ott vannak a börtönben és, amint belép a börtönbe rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni. Köztudott, hogy futószalagon lehetett pereket nyerni. Ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, az nem lehetséges, hogy bűnőzöknek fizet a magyar állam, közben pedig az áldozatok a bűnőzöktől nem kapják meg a megfelelő kártalanítást vagy kártérítés összegét”.

Az államtitkár szerint “ebben a kérdésben rendet kell tenni, és valóban, ilyenkor meg kell állni és meg kell nézni, hogy mit tudunk kezdeni az európai gyakorlattal. Élesszük fel a vitát, álljunk annak a vitának az élére és mondjuk el a saját álláspontunkat”.
 

Európában kell a vitát lefolytatni

A műsorvezető Velkovics Vilmos kérdésére Tuzson Bence azt mondta: a vitát elsősorban Európában kell lefolytatni, “mert minden, ami ebben a kérdésben jön, az vagy az Európa Tanácstól vagy az EU felől érkezik. Minden onnan érkezik, megtámogatva természetesen olyan szervezetekkel, amelyeket jellemzően Soros György finanszíroz a háttérből. S ennek a vége az, hogy az Európai Bíróság, de a hazai jogban is folyamatos kártérítések alakulnak ki, és ezeket ki kell fizetni” - mondta Tuzson Bence.

Felfüggesztik a kifizetéseket

A kérdésre, hogy amíg le nem zárul ez a vita Európában, addig Magyarországon nem lesz kifizetés, Tuzson Bence azt válaszolta: “addig felfüggesztjük ezeket a kifizetéseket, új gyakorlat fog elkezdődni”. Az államtitkár hozzátette: az igazságügyi tárca vizsgálja, milyen új gyakorlatot tudnak bevezetni, hogy elsősorban az áldozatokat kártalanítsák.

“Ha kifizetésre is kerül sor egy bűnöző irányába, akkor ez a pénz a valóságos áldozat irányába áramoljon” - mondta a műsorba Tuzson Bence. A műsorvezető kérdésére, hogy mikortól nem folyósít a magyar kormány ilyen kifizetést, az államtitkár közölte: “Mostantól. Most vagyunk abban a pillanatban, hogy megálljt parancsoltunk ennek a folyamatnak. Szembe kell néznünk a jelenlegi helyzettel”.

Nem kínzás

Az államtitkár azt mondta, hogy sokat változtak a börtönviszonyok is Magyarországon, “de ez nem azt jelenti, hogy a múltban a börtönviszonyokat feltétlenül kínzásként kellene értelmezni”, ami alapján - az európai egyezményekből levezetve - különböző kártérítéseket kellene fizetni - mondta Tuzson Bence a Hír Tv-ben tegnap este.

Ajánlom

További belföldi híreink