Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-16 06:08:00

MOK elnöke: hasít a gazdaság, kigazdálkodhatóak az orvosi bérek

Hasít a gazdaság, így az általuk kidolgozott bértáblában szereplő orvosi fizetések is kigazdálkodhatók – egyebek mellett erről beszélt a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Start című műsorban. Kincses Gyula azt is hozzátette, hogy a jogszabályi helyzet és az mindennapok nem feltétlen egyeznek az egészségügyben.

MOK elnöke: hasít a gazdaság, kigazdálkodhatóak az orvosi bérek

Pár napja közzétette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azon javaslatát, amely részletezi: milyen javadalmazást látnának indokoltnak a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok számára. A bértábla a rezidensi szinttől indul, és a szakorvosi szinteket is tartalmazza. Eszerint például a rezidens bruttó bérére 687 837 forintot javasolnak, a szakorvos 1 szint 1 154 920 forintot kapna, míg 37 év után kicsivel több, mint kettőmillió forintot kereshetnének. Az EMMI közleményében azt írta: üdvözlik, hogy a MOK új vezetése is egyetért a kormány gyakorlatával, miszerint folyamatosan emelik az egészségügyben dolgozók bérét.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöke volt az ATV Start című műsor vendége, aki elismerte, hogy a kormány sok pénzt tett az ágazatba, de nem eleget. Mint mondta,

azért ragaszkodnak az egylépcsős emeléshez, mert az általuk csak „csöpögtetett béremelésnek” nincs meg a társadalmi és erkölcsi hatása, hogy most akkor ők jönnek. Kincses Gyula hozzátette: hisznek a gazdaság hasításában, és emiatt ezek az összegek – amelyek még nem teljesen pontosak – kigazdálkodhatóak. Bár az idei költségvetésben már nincs erre fedezet, de a 2021-es büdzsében még megjelenhet.

Javaslatukban az is szerepel, hogy a bértábla teljesülésével a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó. Kincses szerint a paraszolvencia mindkét félnek kárt okoz, és az egész ellátórendszer szerkezetét, valamint a tiszta viszonyokat is ez mérgezi. Meg kell tehát szüntetni, de ha ma kerülne szankcionálásra, akkor szerinte az csak egy törvény lenne, ami felett félrenéznek. Az egészségügyben ugyanis – tette hozzá a MOK elnöke – a jogszabályi helyzet és az élet nem egyezik.

Kincses Gyula arról is beszélt, hogy az orvosok nemcsak külföldre, de a magánegészségügybe is elmennek az állami rendszerből. Ha több orvos marad, vagy jön vissza a közellátásba – folytatta –, azzal a várólisták is csökkenhetnek, és összességében a lakossági terhek is.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink