Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-16 05:20:00

Magyarok is közreműködtek a legutóbbi űrexpedícióban

Már nem a felfedezés az érdekes, hanem az, hogy mekkorák az exobolygók – egyebek mellett erről beszélt az a magyar csillagász, aki saját maga is részese a legutóbbi nemzetközi űrexpedíciónak. Kiss László szerint egyébként „hülyeség”, hogy lenne olyan B bolygó, ami helyettesíthetné a Földet.

Magyarok is közreműködtek a legutóbbi űrexpedícióban

A magyar kutatók is kivették a részüket abból a nemzetközi projektből, amelynek célja, hogy a Földhöz hasonló égitesteket azonosítsanak a világűrben. Az exobolygó-vadász, Cheops névre keresztelt űrtávcsövet közel egy hónapja lőtték fel. A hazai szakemberek is közreműködtek a megépítésben. Például a hűtőradiátorok megálmodásában, amelyek feladata, hogy elvezesse a felszabaduló hőt a detektor környezetéből. A magyar csapat emellett szoftverfejlesztéssel járult hozzá az expedíció sikeréhez. Ez nemcsak a megfigyelési adatok feldolgozását könnyíti meg, de a célpontok kiválasztását is segíti.

Az Európai Űrügynökség legújabb kutatószondájának célja, hogy olyan planéták után kutasson, ahol adottak a feltételek az élet kialakuláshoz. A felbocsátás óta eltelt hetekben már az első pályamódosítást is végrehajtotta az űrtávcső. A program megközelítőleg 100 millió euróból valósult meg.

Kiss László, aki maga is részese ennek a projektnek, elmondta, hogy ez nem a felfedezésről szól, hanem arról, hogy a már ismert rendszerekben kilométerre pontosan kiderüljön, hogy mekkorák ezek az exobolygók. Mint mondta, 25 évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy a bolygók a naprendszerünkben lévő planétákhoz hasonlítanak. Ehhez képest már a legelső felfedezés is meglepetést hozott.

Az elmúlt 25 évben kiderült az is, hogy a bolygók világa változatos – folytatta Kiss László. Ebből pedig az következik – tette hozzá –, hogy az életet nem feltétlen Földhöz hasonló tükörkép-bolygón kell keresni, hanem más konfigurációknál is. Jelene az emberiség legfontosabb civilizációs kihívása a Föld lakhatóságának megőrzése. Mint mondta, „nincs B bolygó, hülyeség”, hiszen az emberek nagyobb része így is a Földön maradna, még akkor is, ha lenne más élhető hely. Ehelyett távlatokban kell gondolkodni – hívta fel a figyelmet. Egyszer még a csillagközi térbe is kiléphet az emberiség, ha túlél ezen a bolygón – tette hozzá.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink