Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-15 20:28:00

Fürjes privatizációs stopot javasol Karácsonynak

A kormány szándéka, hogy a január végi kormányülésen az Egészséges Budapest program keretében 10 milliárdot adjon a fővárosi járóbetegellátásra. Ennek elosztásáról egy szerda délutáni egyeztetésen javaslatot kért Karácsony Gergely főpolgármestertől – erről Fürjes Balázs Budapestért és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Fürjes jó hangulatú és megoldáskereső beszélgetéseknek nevezte a Karácsony Gergellyel folytatott tárgyalásait.

Fürjes privatizációs stopot javasol Karácsonynak

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a kormány és a főváros tárgyalásain közeledtek az álláspontok az ügyben, hogy az Egészséges Budapest keretében idén folyósítandó 10 milliárd forintot a várólisták rövidítésére vagy megszüntetésére fordítják.

Arra a kérdésre, hogy van-e valóságalapja annak az állításnak, amely szerint a kormány elterelné Budapestről az uniós pénzeket a 2021-ben kezdődő uniós költségvetési ciklusban, Fürjes Balázs úgy reagált: az ügy vihar egy pohár vízben és ezt Karácsony Gergely is tudja. Az államtitkár szerint nincs kormányzati döntés vagy előterjesztés Budapest kivéreztetésére, az ellenkezőjére viszont van. Nem marad uniós forrás nélkül Budapest – hangsúlyozta Fürjes Balázs, aki szerint abban a prezentációban, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter készített az EU-val folytatott tárgyalásra, a prioritások között szerepel Budapest fejlesztése.

Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a kormányzat illetékesei viszik tovább a Tarlós István által elkezdett Budapestinfót, Fürjes Balázs a következőket mondta: Budapesten októberben társbérletet hoztak létre a választók, így önálló kormányzati Budapest-politikára van szükség, hiszen eddig a kormány és a főváros vezetésének közös Budapest-politikáját Tarlós István képviselte.

Ennek az önálló kormányzati Budapest-politikának a fóruma lesz a Budapestinfó, amelyet a kormány és a kormánypártok fővárossal foglalkozó politikusai tartanak. Példaként Fürjes Balázs Gulyás Gergelyt, Schneller Domonkost és Pokorni Zoltánt említette.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy ma Ferihegyen bejelentették: nyolcéves késéssel megszűnnek a méltatlan állapotok a reptéren, ahol tavaly több mint 16 millióan fordultak meg. Fürjes Balázs úgy fogalmazott: a kormány kikényszerítette, hogy a repteret működtető cég saját pénzen 8,3 milliárd forintból új terminálépületet építsen. Ennek első üteme megnyílt, a második júniusra készül el, így vége az utasok jogait sértő állapotoknak a reptéren.

Fürjes Balázs szerint az elmúlt 30 év három legfelelőtlenebb privatizációjának egyike volt 2005-ben a reptér eladása, főképp hogy ez úgy történt meg, hogy az államnak ma nincs befolyása arra, mi történik a reptérrel, amelyet hosszú időn át gyalázatos minőségben üzemeltettek. Az államtitkár szerint ugyanakkor körülbelül egy éve magatartás- és menedzsmentváltoztatás történt Ferihegyen.

Fürjes Balázs szerint bár Karácsony Gergely nem egy privatizációpárti, hanem szociálisan érzékeny politikus, a környezetében akadnak olyanok, akiknek akár a reptér privatizációjához is közük volt. Az államtitkár a maga részéről azt szeretné, ha a kormány és a főváros privatizációs stopot hirdetnének a fővárosi közszolgáltató cégekkel kapcsolatban.

Ami a folyamatban lévő fővárosi fejlesztéseket illeti, Fürjes Balázs ezek közül a HÉV-vonalak teljes megújítását említette, amely kiterjed az infrastruktúra és járműpark felújítására is.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szomorúan olvasta, hogy Vitézy Dávid nem vállalta a BKK vezetését. Fürjes Balázs ehhez hozzátette: felhívta Vitézyt és tárgyalásban vannak arról, hogy a BKK alapítója a fővárossal foglalkozó kormányzati csapatban dolgozzon a jövőben.

Ami a Lánchíd felújítása körüli nézeteltéréseket illeti, Fürjes Balázs arról beszélt: a kormány egy dolgot nem tud elfogadni, hogy ha egy beruházó nem tudja elvégezni a feladatát, akkor másra mutogat.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink