Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-15 14:34:00

A Helsinki Bizottság reagált Tuzson bejelentésére: "hazugság, hogy civil szervezetek járnak be a börtönbe"

A szervezet Facebook-oldalán reagált arra, hogy Tuzson Bence bejelentette: a kormány felfüggeszti a rossz börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését.

A Helsinki Bizottság reagált Tuzson bejelentésére: "hazugság, hogy civil szervezetek járnak be a börtönbe"

A Helsinki Bizottság azt írja, tudomásuk szerint egyetlen civil szervezet sem kapott pénzt a 12 ezer ügyben ellátott képviseletért, a Magyar Helsinki Bizottság biztosan nem.

"Mi ügyfeleinknek ingyenesen segítünk. Tavaly mindössze két ilyen ügyben láttunk el képviseletet, az egyiknél egy agydaganatos elítéltnek segítettünk (sajnos, sikertelenül), a másikban egy alkotmánybírósági beadványt írtunk meg"

- olvasható a bejegyzésben, amely így folytatódik: 

"Az meg nyilvánvaló hazugság, hogy "civil szervezetek járnak be ügyvéddel börtönbe", hiszen köztudottan kitiltotta onnan őket a kormány lassan három éve."

Hozzáteszik: kártalanításra 2017 óta van lehetőség. Erre azért tarthatnak igényt az elítéltek, mert gyakran évekig olyan körülmények között tartják őket fogva, ahogyan a Helsinki Bizottság szerint "kutyát sem lehetne tartani". Felidézik: a kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amelyik most elfogadhatatlannak tekinti.

"Továbbra is határozott meggyőződésünk, hogy az elítéltek és letartóztatottak tisztességes fogvatartása össztársadalmi, nemzeti érdek, mert csökkenti a bűnismétlés veszélyét. Attól, mert nekik rossz bent, nekünk még nem lesz jobb kint, sőt"

- írják.

A Helsinki Bizottság úgy fogalmaz: ahol a törvények alapján meghozott jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink