Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-15 05:50:00

Vigyázat, lehet, hogy az ön gyereke is veszélyben van

Fénysebességgel fejlődik és nyeri meg a fiatalokat a TikTok, amely ma már az egyik legnépszerűbb social média platform lett a 10-25 éves korosztályban. Ormós Zoltán internetjogász az ATV Start című műsorban elmondta, hogyan próbálták meg korábban ellopni a fiatalok adatait az applikáción keresztül.

Vigyázat, lehet, hogy az ön gyereke is veszélyben van

A TikTok napjaink leggyorsabban fejlődő social média platformja, amelyet már több mint egymilliárdan töltöttek le, és amelyet főként a 10-25 éves korosztály használja. Az elmúlt hónapokban több letöltést produkált az Egyesült Államokban mint a YouTube, a Facebook vagy az Instagram.

Mint minden népszerű platformot, ezt sem kerülték el a botrányok az utóbbi időben. Az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 2019-ben ugyanis megállapította, hogy a TikTok illegálisan gyűjtött információkat 13 év alatti gyerekektől, amiért a telefonos applikációt üzemeltető cégnek végül 5,7 millió dolláros bírságot kellett fizetnie.

Emellett a pedofilok is felfedezték maguknak, amit alátámaszt a legnagyobb brit gyerekvédelmi szervezet, a National Society for the Prevention of Cruelty to Children tavaly nyilvánosságra hozott felmérése. Eszerint a 40 ezer megkérdezett iskoláskorú gyerek 20 százaléka élőzött már idegenekkel. Ami ijesztőbb, az az, hogy minden huszadik fiatal kapott olyan kérdést kommentben vagy élő kapcsolásban, amiben arra kérték, hogy vegye le a ruháját.

Ezzel kapcsolatban az internetjogász elmondta, hogy ennek az alkalmazásnak kínai tulajdonosa van, bár megjegyezte, hogy a kínai piacra szánt verzió már korábban elindult és külön szerveren fut. A már említett TikTok pedig az egyéb ázsiai, nyugat-európai és amerikai piacokon van jelen. Ez utóbbiban volt az a biztonsági rés – tette hozzá Ormós Zoltán –, amely lehetővé tette, hogy az SMS-en megküldött link segítségével át lehet állítani bizonyos dolgokat az érintett profilokban, mindamellett, hogy a levelezésébe is bele lehet nyúlni. Voltak már problémák, de hozzátette, hogy azonnal orvosolták azokat.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink