Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-14 17:58:00

Szárnyalásuk után a panellakások árai estek a legdrasztikusabban

A fővárosban, a keleti és nyugati országrészben egyaránt visszaestek a panellakások árai az utolsó negyedévben.

Szárnyalásuk után a panellakások árai estek a legdrasztikusabban

Bár a budapesti téglalakások árindexe még mindig emelkedő fázisában van, a lakásárindexeinek többsége hosszú évek óta először mutat csökkenést – derült ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. A legdrasztikusabb csökkenést a panelindexek mutatják, a fővárosban, illetve a keleti és nyugati országrészben egyaránt esett ennek a lakástípusnak az ára az utolsó negyedévben.

Közleményükben jelezték, hogy az árváltozás érdekességeit decemberben az elmúlt három év leggyengébb kereslete is okozhatja akár, a kereslet index esetében az ideinél gyengébb adatot utoljára 2013-ban mért a Duna House.

A lakáspiac külön szegmenseként érdemes vizsgálni az újlakás-piacot, amelynél az év végi áfaváltozás miatt is még mindig emelkedő árakat és a használtlakás-piacnál jóval élénkebb érdeklődés tapasztalható az Eltinga és a Duna House adatai alapján.

A jelzáloghitelezés piaca az arányaiban nagyobb lakossági forgalom miatt folyamatosan erősödő fázisban van, a főbb hitelpiaci mutatók stabil értékei mellett. A jelzáloghitelek éves adatainak vizsgálatánál is egyértelmű erősödés látszódik a hitelpiacon, 2018-ban összesen 850,35 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel hazánkban, míg 2019-ben az MNB tényadatai (január és október között) és a Duna House becslése szerint (novembertől decemberig) 903,33 milliárd forintra nőtt ez az összeg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink