Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-14 15:10:00

„Recseg-ropog a monarchia szerkezete” az Egyesült Királyságban

A monarchia – ami egyébként recseg-ropog – az egyetlen, ami összeköti a nemzeteket az Egyesült Királyságban – legalábbis a külügyi szakértő szerint. Gálik Zoltán az ATV Start című műsorban azt is elmondta, hogy Harry herceg távozása után, kérdés, hogy merre megy tovább az Egyesült Királyság.

„Recseg-ropog a monarchia szerkezete” az Egyesült Királyságban

Nehéz szívvel ugyan, de II. Erzsébet angol királynő engedélyezi Harry herceg és felesége önállósodását. A házaspár most azon dolgozik, hogy pénzügyileg is függetlenné váljon. A hercegi pár egyébként szerdán jelentette be, hogy függetlenedni szeretne a brit királyi családtól. Mint mondták: azon dolgoznak, hogy anyagilag se legyenek a brit adófizetők terhére. Idejük nagy részét Észak-Amerikában szeretnék tölteni, Meghan már el is utazott Kanadába.

Az elmúlt napok eseményei érzékenyen érintették a királyi családot. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva egy brit konzervatív lap arról írt, hogy Harry és felesége azért távolodott el a királyi családtól, mert Vilmos herceg bántóan viselkedett velük. A testvérpár egy nyilatkozatban sértőnek nevezte és cáfolta az ezzel kapcsolatos állításokat.

Ezzel kapcsolatban a külügyi szakértő azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy a pár szeret Kanadában lenni, az elmúlt napokban és hetekben is ott voltak. Mint mondta, Kanada olyan befogadó ország lehet a véleményük szerint, ami kicsit még a brit birodalom része, és ami majd nyugalmat adhat nekik. Gálik Zoltán szerint

„recseg-ropog az egész Egyesült Királyságnak a monarchia szerkezete, az alkotmányos monarchia”.

Szerinte ez az intézményrendszer másik fontos elemében, a parlamentben is látható – utalt a Brexit-folyamatra. A két hatás – tette hozzá – nagy kérdőjeleket vet fel, merre is megy tovább az Egyesült Királyság.

A külügyi szakértő azt is elmondta, hogy az alkotmányos monarchiában a brit királyi családi ház nemcsak egy vállalat, amely adományokon keresztül vesz részt a közéletben, hanem a politikai rendszer egységének szimbóluma is. Mint mondta, a brit nemzeti identitás nehezen megfogható, nincs összefogó erő a nemzetek között, kivéve a monarchiát.

Gálik Zoltán azt is elmondta, hogy a monarchia túlélése mindig is központi kérdés volt az elmúlt időszakban, és az is látszik, hogy a királynő egyben szeretné tartani a családot. Harry hercegék távozásával azonban félő, hogy a frissesség és a megújulás is távozik – tette hozzá. A külügyi szakértő szerint a fiatal házaspárnak van reputációja, amire – ha jól tudja – brandet szeretnének építeni. Ettől függetlenül, bizonyos jövedelmek továbbra is járnak majd nekik.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink