Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-14 18:22:00

Reagált a minisztérium az orvosi kamara javaslatára: "Ez nem licitverseny"

Az Emberi Erőforrások Minisztérium közleményében azt írja: eddig is nyitottak voltak a párbeszédre a Magyar Orvosi Kamarával.

Reagált a minisztérium az orvosi kamara javaslatára: "Ez nem licitverseny"

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfőn közzétette, hogy milyen fizetéseket javasolna a közfinanszírozott ellátásban dolgozó orvosok számára. A MOK a kezdő szakorvosoknak bruttó 1,1 milliós fizetést javasolt, a bértábla csúcsán álló, 37 éves orvosi tapasztalattal rendelkező dolgozóknak pedig bruttó 2 millió forint felettit.

Most az Emmi ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz:

"az egészségügy finanszírozása, az ágazatban dolgozók anyagi elismerése annál sokkal felelősségteljesebb feladat, minthogy egyesek licitversennyé silányítsák."

Hozzáteszik: örömmel látják, hogy a Magyar Orvosi Kamara új vezetése is egyetért a kormány azon gyakorlatával, hogy folyamatosan emeljük az egészségügyben dolgozók bérét, de a jelenlegi kormány sohasem a szocialisták által emlegetett bérminimumot, hanem mindig az adható maximum bért kívánja biztosítani az ágazatban dolgozóknak.

 

 

Felidézik, hogy 2010-hez képest az egészségügyi béremelésre fordított források összege közel a duplájára nőtt, az orvosok átlagos bére több esetben is két-háromszorosára növekedett. Emlékeztetnek, hogy például egy 4-6 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete 2010-ben 251.000 Ft volt, ami 2019-re 715.308 Ft-ra emelkedett (+ 184%). Egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező szakorvos átlagkeresete pedig 2010-ben megközelítette a 364.744 Ft-ot, ez az összeg 2019-re 865.833 Ft-ra nőtt (+137%).

"Támogatjuk, hogy a hálapénz elfogadásának tilalma szerepeljen a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexében, melynek ellenőrzése kifejezetten kamarai feladat. Az EMMI eddig is nyitott volt és ezután is nyitott a párbeszédre, eddig is együttműködött az egészségügyi ágazatban dolgozók képviseletére jogosult szervezetekkel, megfontolta javaslataikat, és a jövőben is elvárja, hogy ezek a szervezetek is felelősséggel képviseljék az egészségügyben dolgozók érdekeit"

- írják.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink