Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-14 16:40:00

Nem kérték fel, most jelezte az MTA, hogy beszállna a NAT-tal kapcsolatos munkába

A Magyar Tudományos Akadémia továbbra is készen áll arra, hogy részt vegyen az ország jövője szempontjából meghatározó fontosságú NAT társadalmi vitájában, szakmai támogatásában – írja az MTA saját honlapján.

Nem kérték fel, most jelezte az MTA, hogy beszállna a NAT-tal kapcsolatos munkába

A közleményben emlékeztetnek, hogy az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága (KEB) 2018-ban több mint 100, a köznevelés ügyében elkötelezett tudós erőfeszítéseit tükröző szakmai anyagot juttatott el a NAT akkori készítőinek. Az MTA visszajelzést azóta sem kapott ezzel kapcsolatban. 

Azt is írják, hogy "a NAT volt az egyik legfontosabb téma az MTA által szervezett 2018-as Magyar Tudomány Ünnepe Tudomány és Parlament című rendezvényén, amelyen részt vett többek között Csépe Valéria és Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára is".

"A 2018. november 13-án tartott fórumon Lovász László, az MTA elnöke elmondta, hogy az Akadémia az oktatást szakpolitikai kérdésnek tartja, amikor pedig úgy látja, hogy szükséges, kinyilvánítja róla a véleményét".

Lovász László MTA-elnök emlékeztetett rá ezen a konferencián is, hogy az oktatásban szükséges változtatásokkal az MTA 189. (2018. májusi) közgyűlése is foglalkozott.

„Az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete több mint 80 százalékos többséggel hozta meg határozatát, amelyben egyebek mellett kimondta, hogy az oktatás részesedésének a költségvetési forrásokból – oktatási szintenként is – minél előbb és tartósan el kell érnie legalább az EU28 országok átlagát, de az érzékelhető javuláshoz meg is kellene haladnia; az oktatásügyben pedig olyan változtatásokat sürgetett, amelyek egyrészt hatékonyan javítják a jövő kihívásaival való szembenézés lehetőségét, fejlesztve a rugalmas tanulási készségeket, másrészt hathatósan növelik az esélyegyenlőséget, csökkentve a családi és regionális helyzetből fakadó hátrányokat.”

 

2019. február 8-án Pléh Csaba, az MTA rendes tagja, a KEB elnöke levélben fordult Hajnal Gabriellához, és felajánlotta az MTA KEB további szakmai támogatását a NAT tervezett bevezetési szakaszában. Azt írta többek között, hogy „szeretném biztosítani Miniszteri Biztos Asszonyt, hogy az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága továbbra is nyitott a NAT újabb dokumentumainak és szakmai anyagainak tartalmi megvitatására, fejlesztésére.” Válasz eddig erre a levélre sem érkezett.

Most újra nyilvánvalóvá tették, hogy szeretnének bekapcsolódni a NAT-tal kapcsolatos munkába.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink