Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-14 18:43:00

A magyar családok kiadásuk 20 százalékát fordítják élelmiszerre

A magyar háztartások a kiadásaik ötödét fordítják élelmiszerre, ez az ötödik legmagasabb arány Európában. Közben akár 15 százalékkal is drágulhat a kenyér január végétől. A malmok kilónként 3-5 forinttal növelik a liszt árát, a sütőipari cégek ennél jóval magasabb arányú emelést terveznek.

A magyar családok kiadásuk 20 százalékát fordítják élelmiszerre

Valéria, aki évek óta az egyik budapesti pékségben dolgozik, az ATV híradójának azt mondta: nagyon meg kell fontolniuk, hogy mennyit emelnek a kenyér árán, hiszen a vásárlóik körében sokszor még a 30-40 forint is számít. Pedig a többi európai országhoz képest még mindig nálunk a legolcsóbb a kenyér, igaz az átlagkeresetünk is elmarad a nyugat-európai országokétól.

A pékségek úgy számolnak, hogy január végétől 10-15 százalékos áremelkedés várható, tehát egy kiló kenyér körülbelül 330-340 forint lesz.

A malmok 3-5 forinttal növelik a liszt kilónkénti átadási árát. Kérdés, hogy a pékségek miért terveznek jóval nagyobb, akár 30-40 forintos emelést? Septe József, a Magyar Pék Szövetség elnöke szerint elsősorban a munkabéremelés játszik fontos szerepet ebben a kérdésben.

"Növekszik a minimálbér, növekszik a bérminimum, tehát természetesen egy üzem életében nem áll meg itt a béremelés, hanem egész évben folyamatos béremelésben vagyunk, illetve nyilván a többi embernek, aki nem minimálbéren van, az ő fizetését is rendezni kell folyamatosan, azért, hogy az emberek ne hagyják itt az ágazatot"

- nyilatkozta Septe József. A Magyar Pék Szövetség elnöke hangsúlyozta: az áremelés nem eredményez extraprofitot a sütőipari cégek számára, legfeljebb a megnövekedett költségek fedezésére lesz elég.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon - uniós összevetésben - olcsó az élelmiszer. A legkevesebbet Romániában és Lengyelországban kell fizetni, a legdrágább országok Dánia, Finnország és Írország. Ugyanakkor Magyarországon a háztartások átlagjövedelme jóval alacsonyabb, mint a nyugat-európai országokban. A magyar családok kiadásuk csaknem 20 százalékát fordítják élelmiszerre. Ez az ötödik legmagasabb arány, ami azt jelenti, hogy hazánkban a keresetekhez képest magasak az élelmiszerárak.

Magyarországon az átlagkereset nettó 236.100 forint. Ausztriában 665 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak kézhez a munkavállalók. Olaszországban 527 ezret. Szlovákiában 258 ezret, Romániában 167 ezret. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos keresetű magyar 786 kg kenyeret tud vásárolni a fizetéséből, addig az osztrákok 1108 kg-ot, az olaszok pedig 870-et.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink