Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-13 06:10:00

SZJA mentesség: Nem biztos, hogy megvalósul Orbán Viktor ígérte

Nem biztos, hogy megvalósul Orbán Viktor ígérte, miszerint a háromgyermekes anyák életük végéig személyi jövedelem adómentességet kapnak. A pénzügyminisztérium Híradónk megkeresésére közölte: zajlik az egyeztetés, döntés azonban csak később lesz. A kormány a költségvetési mozgásteret és a makrogazdasági folyamatok várható alakulását mérlegeli. Az ellenzék több ponton is kifogásolja a miniszterelnök tervét.

"Lesz újabb családvédelmi akcióterv" - a miniszterelnök a sajtótájékoztatóján kifejtette: a népességfogyás megállítására nem bevándorlókat akar, hanem magyar gyerekeket. Jelenleg pedig nagy harcban van a pénzügyminiszterrel, aki nem biztos abban, hogy meglesz a miniszterelnök tervére a forrás.

"Az a célom, hogy a családvédelmi akciótervnek az legyen a hegyében, hogy azt tudjuk mondani, hogy 2021 január elsejétől, azok, akik 3 gyermeket szültek, és felneveltek, azok nem fizetnek életük végéig nem fizetnek személyi jövedelemadót." - mondta Orbán.


A pénzügyminisztérium megkeresésünkre azt válaszolta, vizsgálja ennek lehetőségeit. Mint írták zajlik az egyeztetés, de kormánydöntés később lesz. A költségvetési mozgásteret, és a makrogazdasági folyamatok várható alakulását mérlegeli a kormány.

A portfolió elemzője szerint az, hogy ki nyerhet az intézkedéssel, attól függ, a nők milyen élethelyzetben vannak.

Ha otthon vannak a gyerekekkel, akkor nem érinti őket, mert valószínűleg nem szereznek személyi jövedelemadó köteles jövedelmet. Ha viszont a nő már idősebb, a gyerekek pedig már kirepültek, akkor nagyon jó számára az intézkedés, a nettó jövedelme akár 23%-al emelkedhet.

A helyzet akkor komplikált, ha egy nő még neveli a három kiskorú gyermeket, de közben már dolgozik is.

"Az egész családot megilleti a 99 ezer ftos személyi jövedelemadó kedvezmény, és itt láthatjuk azt a helyzetet, ami az ilyen tipusú adókedvezményeknek a sajátja, hogy inkább a módosabbakat tudja támogatni, hiszen az egészen alacsony jövedelműek számára szinte semmily előnyt nem jelent." - nyilatkozta Madár István, a Portfolió vezető elemző.

Az MSZP politikusát az is érdekelné, hogy mi lesz a három gyerekes apákkal.

"Vagy tudom fokozni, hogy mondják meg nekem, hogy mért kell személyi jövedelem adó mentességet adni, annak akinek több millió ftos fizetése van, és száz milliós nagyságú vagyona, és nem vesz részt a közteher viselésben csupán csak azért, mert így ébredt a miniszterelnök, én ennek nem látom a racionalitását." - nyilatkozta Korózs Lajos.


Szabó Tímea szerint az első és a második gyermek sem születik meg Magyarországon, nemhogy a harmadik: "A magyar fiatalok teljes bizonytalanságban élnek, szinte lehetetlen ma egy fiatal párnak lakást szereznie Magyarországon, teljesen bizonytalan a munkaerőpiacon a jövője, olyan bérek vannak Magyarországon, mint Bangladesben."

A Párbeszéd pár nap múlva újra benyújtja saját átfogó javaslatcsomagját a családi pótlék emeléséről, a gyermekorvosi, és bölcsődei helyek rendezéséről. Ezekkel az intézkedésekkel szeretnék elérni, hogy több gyermek szülessen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink