Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-13 11:16:00

Palkovics: A kormány nem vesz el pénzt a fővárostól

Nagyjából 50 ezer milliárd forintnyi forrásra lenne szüksége Magyarországnak, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon – egyebek mellett ezt mondta az innovációs és technológiai miniszter az ATV Start című műsorban. Palkovics László közben cáfolta a Népszava értesüléseit, miszerint Budapest nem kap majd forrást a következő EU-s költségvetési időszakban, és bár a magyarok az utóbbi években többet fizettek a gázért, mint azt a világpiaci ár előrevetítette volna, erre úgy felelt: a magyar rendszer következetes és nem lehet rángatni.

Palkovics: A kormány nem vesz el pénzt a fővárostól

A kormány szerdán fogadta el azt az Új Nemzeti Stratégiát, mely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klíma-politikai irányelveit. Eszerint a hazai áramtermelés 90 százaléka 2030-ra széndioxid mentes lehet. A kormány az utóbbi időben egyébként nyitni látszik a környezetvédelem felé, noha korábban a klímavédelmet egyfajta baloldali ármánynak titulálták. A kabinet továbbá azt az uniós javaslatot is megvétózta, hogy a tagállamok közösen 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát.

A múlt év végén a kabinet ugyan közzétett egy klímavédelemmel kapcsolatos konzultációt, mégis rengeteg kritika érte őket azzal kapcsolatban, hogy azt „eldugták az emberek” elől, és hogy közel sem költöttek rá annyit, mint például a Brüsszel-ellenes plakátokra. Ezzel kapcsolatban az innovációs és technológiai miniszter az ATV Start című műsorban úgy fogalmazott, hogy az egy kérdőív volt, amit egy hét alatt 208 ezren töltöttek ki. Az ellenzéki pártok szerinte hajlandóak gyereknek nézni a választókat, hogy nem tudják megtalálni azt a kormany.hu-n. Kiemelte azt is, hogy a kitöltött ívek közül nagyjából 196 ezer volt értékelhető.

Volt egy kérdés, – tette hozzá Palkovics László – amely arról érdeklődött, hogy a válaszadók mennyire ismerik a kabinet éghajlat- és klímapolitikáját. Mint mondta, a válaszolók 40 százaléka már hallott róla, 92 százalékuk pedig a karbonsemlegesség elérését is támogatja 2050-ig. A miniszter azt is elmondta, hogy most úgy látják, a szélerőműveknek sem a megtérülése, sem az alkalmazása nem fogja tudni biztosítani annak a célnak az elérését, amit 2030-ra tűztek ki.

Azt még nem lehet tudni, hogy a célok eléréséhez mennyi forrást kapnak, de azt már megnézték – tette hozzá a miniszter –, hogy a 2050-es célok megvalósításához nagyjából mennyi támogatásra lenne szükség, ez nagyjából 50 ezer milliárd forint az, amire szükség lenne. Ragaszkodik ahhoz is, amit korábban a miniszterelnök mondott, miszerint ezt egyedül nem képesek előállítani.

Közben a Népszava arról ír – egy prezentáció alapján, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készített arról, hogyan használná fel Magyarország a 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait –, hogy Budapestre nem tervez uniós támogatásokat fordítani az Orbán-kabinet. A miniszter szerint a Népszava folyamatosan azt a hibát követi el, hogy nem a kormány hivatalos adataira hivatkozik.

Jelenleg a terezés folyamata zajlik, amit akkor tudnak lezárni, ha válaszokat kaptak a kérdésikre.

Közben sokan rezsinövelésről beszélnek pár éve a rezsicsökkentés helyett, miután pár évben a magyarok többet fizettek a gázért, a világpiacon ugyanis jelentősen csökkent a gázár. Palkovics szerint Magyarországon van a legalacsonyabb áram- és a második legalacsonyabb gázár az európai országok közül. Ilyenkor ugyanis azt a kérdést is fel kellene tenni a miniszter szerint, hogy mi van akkor, ha az árak emelkednek. Bár olyan konstrukció is van, ahol a hatósági áraktól lefelé el lehetne térni, felfelé nem, de Palkovics szerint egy ilyen rendszert „nem lehet rángatni”, és hogy következetes politikára van szükség, ami annyit jelent szerinte, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak a gáz- és villamosáram-árak Európában.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink