Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-13 18:12:00

Óbudai tűz: „elkaptam a gyerekemet, és mi is rohantunk kifelé”

Robbanások és hatalmas tűz okozott pánikot tegnap este Óbudán. Egy faház kapott lángra, aztán a tűz négy szomszédos épületre is átterjedt. A hő hatására több gázpalack felrobbant, egy nagyfeszültségű vezeték pedig leszakadt. A tűzben senki sem sérült meg, a leszakadó vezeték azonban eltalált egy férfit. Három család maradt fedél nélkül.

 

Este negyed hét után hatalmas lángok látványa fogadta a tűzoltókat Óbudán. Öt faépület kapott lángra, mindegyik teljes terjedelmében égett. A hatalmas tüzet szinte az összes budai kerületből látni lehetett és a három hatalmas robbanást is sokan érezték. Az égő házakból öt embert kellett kimenekíteni, a szomszédos épületekből tucatnyit.

„A feleségem kiment a teraszra és ő látta, hogy a szomszédos épület, teljes egészében ég, kiabált, hogy gyertek gyorsan kifele a házból. Úgyhogy elkaptam a gyerekemet és mi rohantunk kifele. Próbáltunk ott a helyi kerti csapból vizet venni, és oltani, legalábbis hűteni, a mi részünket, de elkezdtek a gázpalackok robbanni, és elkezdtünk menekülni”

– mesélte Híradónknak Farkas Vilmos.

A helyszínre kiemelt riasztással érkeztek a tűzoltók, 17 autóval összesen 63-an. Munkájukat negyed óráig hátráltatta egy leszakadó magas feszültségű vezeték, amíg azt nem áramtalanították, nem állhattak neki az oltásnak.

Még délelőtt is tele volt a környék rendőrökkel, katasztrófavédőkkel és az elektromos művek szakembereivel.

„Jelenleg a tűzvizsgálati eljárás még folyamatban van. Hatvan napjuk van kollégáimnak, hogy ezt az eljárást lefolytassák. Szakértőket vonunk be és az ő véleményük alapján meghozzuk majd a döntést, az már biztos, hogy a leszakadó vezeték a tűzterhelés következtében következett be” – fogalmazott Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

A tűzben senki sem sérült meg, a leszakadó vezeték azonban, egy saját házát védő férfit eltalált, kórházba kellett vinni. „A nagybátyám ott a garázs tetején próbálta menteni a menthetőt, és a kábelek, mivel elégtek, lecsapódtak, és pont eltalálták a nagybátyámat, a kábelek pedig lesodorták a garázs tetejéről” – mesélte az egyik hozzátartozó. A férfi orrtöréssel és zúzódásokkal megúszta a balesetet, délután már a tetőn dolgozott a helyreállításon.

A tűz után három család maradt fedél nélkül. „Tíz személy jelezte a mai napig azt, hogy önkormányzati segítséget kér a lakhatásának a megoldásánál. Ebből hatan a tegnapi nap során, négyen pedig a mai nap során jelezték ezt, ők elhelyezésre kerültek”

– tájékoztatta az ATV Híradóját Kiss László, Óbuda polgármestere.

A szomszédok szerint a faházakban több tucat vendégmunkás élt, rossz körülmények között. Rengeteg szemetet halmoztak fel az épület körül, a fűtést pedig házilag építették ki.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink