Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-13 20:22:00

Karácsony: a Lánchidat akkor is fel kell újítani, ha gyalogoshíd lesz

A főpolgármester arról is beszélt a kukaholding kapcsán, hogy egyeztetett Gulyás Gergellyel, a kancelláriaminiszter világossá tette, hogy az Orbán-Tarlós megállapodás érvényben van.

 

Az ITM sajtóosztálya ma délután arról tájékoztatta az atv.hu -t, hogy olyan anyagot/prezentációt, amilyen ma a Népszavában megjelent - miszerint egy Brüsszelnek megküldött anyag szerint a 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak a támogatotti listáján Budapest nem szerepel - nem találtak az ITM-ben. Azaz, nincs arról szó, hogy a kormány kivéreztetné Budapestet. Az angol nyelvű prezentációs munkaanyag címe “Potential Operational Programmes for the 2021-2027 period in Hungary”, azaz Lehetséges operatív programok a 2021-2027-es időszakra Magyarországon. A dokumentum tartalmazza a következő tervezési ciklus alapelveit. A 8. oldalon szerepel az az ábra/dia, mely szerint nemhogy nem kap pénzt Budapest, hanem épp hogy a prioritások között szerepel a főváros - fogalmaznak az ITM részéről.

„Valóban szerepel Budapest neve egy ponton, de az, hogy ez prioritásként lenne kezelve... inkább van egy pont, ahol szerepel Budapest neve” – reagált Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A főpolgármester szerint az biztos, hogy ebben a javaslatban az szerepel, hogy három célterület van, amelyek fontosak, de nem az Európai Uniós prioritásokat követi: nincs benne a klímavédelem, az innováció, a társadalmi leszakadás megállítása. Úgy véli, jogosan vetik fel azt, hogy ha a kormány tárgyal európai uniós forrásokról Brüsszelben, akkor megkérdezhetnék Budapestet arról, mire kell költeni azt a pénzt. Úgy gondolja, hogy a közvetlen forrásokra mindenképp szükség van.

„Budapest saját bevételei arra többé-kevésbé elegek, de arra sem mindig, hogy ez a város működjön, de a fejlesztésekre valamilyen külső források kellenek” – fogalmazott a főpolgármester a műsorban.

Lánchíd

Mint mondta, majd döntést kell hozniuk, hogy forrás hiányában mit tegyenek a Lánchíd-ügyében, de még nem mondott le arról, hogy a kormány támogatását megnyerjék.

Karácsony Gergely a budapestieket és a miniszterelnököt is megkérdezné, hogy gyaloghíddá alakítsák-e Lánchidat. A hidat viszont akkor is fel kell újítani, ha gyalogoshíd lesz – tette hozzá.

„Mindenképp olyan döntést szeretnénk meghozni, amit megbeszélünk az emberekkel” – mondta Karácsony.

Karácsony Gergely azt is elmondta, az úgynevezett kukaholding kapcsán egyeztetett Gulyás Gergely miniszterrel. A főpolgármester elmondása szerint a kancelláriaminiszter világossá tette, hogy az Orbán-Tarlós megállapodás érvényben van, amelynek egyik pontja, hogy a főváros megkapja azt a pénzt, ami a kukaholdingból jár neki.

Arra a kérdésre, hogy partizánkodás zajlik-e, Karácsony úgy válaszolt: „nem tudom, mi zajlik, de Magyarországot Orbán Viktor vezeti és nem a kukaholding”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink