Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-13 12:43:00

Jön néhány fontos változás, ami a nyugdíjakat érinti

Folytatódik például a nők 40 program, nő a nyugdíjkorhatár, az adminisztráció pedig egyszerűsödik.

Jön néhány fontos változás, ami a nyugdíjakat érinti

A hölgyek 2020-ban is életkoruktól függetlenül igényelhetik a nők kedvezményes nyugdíját, ha teljesítik annak feltételeit, mindenekelőtt ha idén megszerzik a legalább 40 évi jogosító időt. A jogosító időbe január 1-jétől beszámítható az örökbefogadói díjban részesülés időtartama is - írja Farkas András nyugdíjszakértőre hivatkozva a Lokál.

A nyugdíjak összege emelkedik: a nyugellátások (és az emelésre jogosító egyéb ellátások) erre az évre 2,8 százalékkal nőnek, mert az idei évre szóló költségvetési törvény ekkora inflációt becsül 2020-ra. A 2,8 százalékos emelést megelőzően hajtják végre a 0,7 százalékos emelést mindazon ellátásokra, amelyekre egyösszegű korrekció járt 2019 novemberében. 

Ha az infláció tényleges mértéke a 2020. január és augusztus hónapokra mért adatok alapján meghaladná a 2,8 százalékot, akkor 2020. novemberében a tényadatoknak megfelelően emelési korrekciót hajtanak majd végre.

A nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset, jövedelem minden jogviszonyban járulékmentessé válik 2020. július 1-jétől. Így nemcsak a munkaviszonyban szerzett munkabér lesz járulékmentes (ami már 2019. január 1-jétől az), hanem bármely egyéb keresőtevékenységgel szerzett jövedelem (így például a vállalkozói, megbízási jogviszonyokban szerzett jövedelem is).

Ennek következtében 2020. július 1-jétől hatályon kívül helyezik a nyugdíjtörvény azon rendelkezéseit, amelyek alapján a nyugdíj mellett szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező éves kereset egytizenketted részének fél százalékával meg kellett növelni a nyugdíj összegét (hiszen megszűnik a nyugdíjjárulék-alap minden kereset tekintetében).

 

 

Szintén a járulékmentesség általánossá tétele következtében hatályon kívül helyezik azt a rendelkezést is július 1-jétől, amely szerint a nők kedvezményes nyugdíja mellett csak az éves összeghatárig (a minimálbér 18-szorosáig) terjedő, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset mellett volt a nyugdíj is folyósítható.

Hatályba lépett 2020. január 1-jén a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (az új tbj), amely összevonta a nyugdíjjárulékot (10 százalék), a természetbeni (4 százalék) és a pénzbeli (3 százalék) egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot (1,5 százalék) egy új társadalombiztosítási járulékká, amelynek mértéke 18,5 százalék (vagyis megegyezik az összevont négy járulék együttes mértékével). A törvény szerint a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulék 54 százaléka (azaz 9,99 százalék) illeti meg a nyugdíjkasszát. A számok alapján összességében nem változott a nyugdíjrendszer finanszírozása, de egyszerűbbé válhat az adminisztrációja.

Emellett ugyanakkor fél évvel nő a nyugdíjkorhatár (64 évről 64 év 183 napra). Ennek következtében a korhatár betöltése alapján az 1956 első fél évében születettek igényelhetik az öregségi nyugdíjukat 2020. július 1-jétől. 

atv.hu

Kövessék az ATV Híradó oldalát itt!

Ajánlom

További belföldi híreink