Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-10 12:39:00

Navracsics ezt mondta Orbán kijelentéséről

Navracsics Tibor élő adásban javította ki Orbán Viktort, aki a csütörtöki évindító sajtótájékoztatóján beszélt, hogy felfüggesztené a fogva tartási körülmények miatt megítélt állami kártérítések kifizetését. A miniszterelnök az Európai Bíróság ítéletére hivatkozott, amely összesen 231 millió forintot ítélt meg 43 rabnak a rossz börtönkörülmények miatt. Itt hívta fel a figyelmet a volt igazságügyi miniszter és egykori uniós biztos a Spirit FM reggeli, Kelj fel Jancsi című műsorban, hogy ezt az ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága hozta.

Navracsics ezt mondta Orbán kijelentéséről
Navracsics Tibor

Orbán Viktor ugyanis az évindító sajtótájékoztatóján kijelentette, arra utasította Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy függesszék fel a büntetés-végrehajtásban résztvevő raboknak a fogva tartási körülmények miatt megítélt állami kártérítések kifizetését. „Millió forintokat vesznek le elítélt bűnözők a magyar adófizetők pénzéből, mert a fogva tartás nem volt megfelelő. Hát hova jutunk itt? Egy fillért se fizessünk, fel kell vállalni a vitát” – fogalmazott a miniszterelnök. Egyes politikai elemzők ezzel a kijelentéssel kapcsolatban egyenesen az Unióból való kizárást prognosztizálták.

Nagyon közvetett módon jelentheti ennek a kötelezettségnek az elmulasztása az Unióból való kizárást Navracsics szerint.

Van egy Európa Tanács Egyezmény, amely tartalmazza a fogvatartottanként biztosított 3 köbméter előírást, „de nem Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol tényleg ipar települt arra, hogy az adott ország nem tudja biztosítani az egyezményben előírtakat, és ezért perelik ennél a strasbourgi bíróságnál, ami pedig tömegével ítéli meg a kártérítéseket” – hívja fel a figyelmet a volt igazságügyi miniszter.

Az Európai Unióból való kizárásunkat pedig szerinte csak akkor eredményezheti, ha ezt jogállamisági problémává generálják, és előszedik azokat az érveket, miszerint nincs betartva egy nemzetközi szerződés, egy emberi jogi egyezmény, hogy tömeges jogsérelem történik, és végül előhúzzák a hetes cikkely szerinti eljárást. De ez nem túl valószínű – húzta alá Navracsics.

Rávilágott az interjúban Fiala Jánosnak a volt igazságügyi miniszter, hogy tudni olyan országokról, hogy lehet látni, milyenek a börtönviszonyok mondjuk Norvégiában, és erre válaszul egy magyar állampolgár azt mondja a börtönben, hogy ő is szeretne norvég rab lenni, mert a norvég állam jobb életkörülményeket biztosít a büntetés-végrehajtásban lévők számára.

„Túlfinomodott problémának tartom” – jelentette ki Navracsics, hozzátéve, hogy akkor tárgyalni kell róla. Viszont az a helyzet állt elő, hogy a strasbourgi bíróságra hivatkozva felállt egy komoly apparátus, amely vezényli a kártérítéseket, de ez nem csak Magyarországon probléma. Példaként hozta fel a politikus Nagy-Britanniát, ahol évek óta tervezik, hogy nem ismerik el a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítéleteit, mert szerintük nincs köze a brit valósághoz, és olyan absztrakt érvelésjogi ítélkezési rendszert állítanak fel, amit London nem fogad el. Felidézte, hogy már David Cameron annak idején bejelentette, hogy országa a maga részéről ki fog lépni a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság kötelező hatálya alól. És könnyen lehet, hogy Magyarország lesz a következő – zárta gondolatát Navracsics Tibor.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink