Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-12 14:33:00

Nagy-Kálózy: empátiát és érzelmet lehet nyerni az irodalomból

Már otthon magába szívta az irodalom szeretetét, és ez a mai napig is kitart – erről mesélt Nagy-Kálózy Eszter a Sorok között Lutter Imrével című műsorban. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő szerint ahányszor elolvas egy műt, annyiszor nyer új értelmet.

Csinszkát is játszotta, így Babitscsal és Adyval is közelebbi kapcsolatba kerülhetett – erről Nagy-Kálózy Eszter mesélt a Sorok között című műsorban. Mint mondta, ilyenkor ugyanis az érintett személyt képzeli oda, amit csak tetézett az, hogy kiváló színészekkel dolgozott, akik megidézték a fenti személyeket.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő szerint semmi nem hiányzik otthonukból, ami az irodalomhoz tartozik, ez ugyanis ez a „létezésünkben benne van”.

Hozzátette: bár férjével, Rudolf Péterrel különböző személyiségeknek tűnhetnek, mégis nagyon hasonló az, amit egy mű kapcsán gondolnak.


Nagy-Kálózy Eszter az Örökségem című verset emelte ki Babits Mihálytól, amiről úgy fogalmazott, hogy iszonyatosan nehéz és súlyos, pont olyan, mint maga a költő. Bár 18 évesen ezt szavalta egy versenyen, akkor még szívvel nem igazán értette, hogy miről is szólnak ezek a sorok.

Mint kiderült, édesanyjától örökölte az irodalom szereteté, aki szintén odáig volt érte, hiszen bárhová nézett címeket, és költők neveit látta. 

Mindig, mindent megmagyaráztak, ha nem, utánanéztek egy lexikonban, mint mondta, ebben zajlott az életük. A színésznő szerint mindenre lehet választ találni az irodalomban, mert rengeteg emberi történet van, amibe bele lehet kapcsolódni.

atv.hu

Sorok között Lutter Imrével: Sztárok vallanak legmélyebb érzelmeikről

 


Külön érdekesség a színésznő szerint, hogy minden korban, újabb és újabb dolgokat lehet nyerni egy versből, mint ahogyan a világból is egyre többet és többet ért meg az ember, ahogyan telnek az évek. Az irodalomból sokat lehet kapni – tette hozzá –, mint például érzékenységet, érzelmeket és empátiát, ami szerinte ma nehezen fellelhető. A művek sok esetben fontos morális kérdéseket hordoznak, amelyeken keresztül az ember saját magát is képes elhelyezni a világban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink