Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-10 16:30:00

Miniszterelnökség: a főváros döntheti el, hogyan használja a Lánchidat

A Lánchíd gyaloghíddá alakításáról kérdezné meg a budapestieket és a miniszterelnököt Karácsony Gergely. A kormány az ATV Híradó megkeresésére közölte: a főváros döntheti el, hogyan használja a Lánchidat. A közlekedési szakértő szerint a Lánchíd teljes lezárása esetén sem kellene káosztól tartani.

A Lánchíd felújítása halaszthatatlan, a pénz viszont kevés – erről írt Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a híd felújítása egyre sürgősebbé válik, a kormány viszont – ahogyan azt Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette – csak annyi pénzt ad a projekthez, amennyit Tarlós István főpolgármestersége idején adott volna. A miniszterelnök szerint nem azért, mert nem akarnak többet adni, hanem azért, mert ennyi van.

Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta: a híd felújítása közös ügy kell, hogy legyen. Emellett szerinte további funkciójáról is közösen, a budapestiek bevonásával kell dönteni, és, ahogy írja: kíváncsi lenne arra, mit gondol a miniszterelnök arról, hogy a Lánchídból gyaloghíd legyen.

Dorosz Dávid az ATV-nek azt mondta: egyelőre vizsgálják a Lánchíd helyzetét. A főpolgármester-helyettes úgy látja, "alapvetően át kell gondolni a Lánchíd jelenlegi helyzetét, és a Lánchídnak a budapestiek életében betöltött szerepét. Mindenképpen abban gondolkodunk, hogy a hidat nem önmagában nézzük, hanem az egész budapesti történelmi belvárost egy egységben kell kezelni.” Hozzátetette: mindezzel kapcsolatban már egyeztetnek a kormánnyal.

A budapestiek véleménye megoszlik a kérdésben. A többség jó ötletnek gondolja a Lánchíd lezárását, viszont szinte kivétel nélkül mind attól tartanak: ha a hídra csak a gyalogosokat engednék fel, az elterelt autós forgalom káoszt okozna a szomszédos átkelőkön.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint a Lánchíd lezárása megoldható lenne közlekedési káosz nélkül is, hiszen korábban a Margit híd évekig tartó lezárásához is alkalmazkodott a főváros. A Lánchíd ráadásul ennél sokkal kisebb forgalmú átkelő. „A Lánchíd a Szabadság-híddal együtt a legkisebb forgalmú átkelő, az autóbuszjáratok kapcsán a BKK-nak van alternatív útvonala, ilyenkor a 16-os buszt az Erzsébet-hídon át járatják, tehát van erre megoldás” - nyilatkozta Dorner Lajos.

Az ügyben kereste az ATV Híradója a Miniszterelnökséget is. Kérdésükre azt válaszolták: a híd igénybevételi és használati módjának meghatározása a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink