Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-10 18:44:00

A civilek és az ellenzék is abszurdnak tartja Orbán Viktor jogértelmezését

A civil szervezetek abszurdnak tartják Orbán Viktor csütörtöki szavait, amelyekkel a kormányfő a bíróságok döntéseit bírálta. Dobrev Klára sokkolónak nevezte, hogy a miniszterelnök akarja eldönteni, mely ítéleteket hajtja végre és melyeket nem. A kormánypártok viszont kiálltak a miniszterelnök mellett.

A civilek és az ellenzék is abszurdnak tartja Orbán Viktor jogértelmezését

 

„Szerintem most két olyan ügy van, ahol úgy látom, hogy az emberek igazságérzete az sebet kapott. Az egyik ez a gyöngyöspatai ügy.” Orbán Viktor erről csütörtökön beszélt az év első Kormányinfóján. A miniszterelnök arra reagált, hogy csaknem száz millió forintot kell kifizetnie a gyöngyöspatai önkormányzatnak, a helyi iskola szegregációs perében hozott bírósági döntés értelmében.

A TASZ szerint abszurd, hogy a kormányfő nem a romák iskolai szegregációját minősítette igazságtalannak, hanem azt, hogy ezek a gyerekek érvényesíteni kívánták jogaikat és azzal a bíróság is egyetértett. „Mi úgy gondoljuk, teljesen abszurd egy kártérítés esetén a munkát emlegetni és azt, hogy azért megdolgozott-e bárki, különösen akkor, hogyha gyerekekről van szó, akiknek az esetében a munkavégzés egyébként sem értelmezhető” - mondta Jovánovics Eszter, a TASZ jogásza. Orbán Viktor a Kormányinfón a börtönben ülők kártérítési igényei ellen is felszólalt.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint ezzel nem az elítélteket, hanem a sértetteket károsítja meg az állam, ugyanis a kártalanítási összegeket elsősorban nem a fogvatartottak, hanem az áldozatok kapják.

A Helsinki Bizottság emlékeztetett rá, hogy ezt a jogszabályt az előző Orbán-kormány idején szavazta meg a parlament, ám lehet, hogy azt ismét módosítani fogja.

Navracsics Tibor, az Orbán-kormány korábbi igazságügyi minisztere a Spirit FM-nek nyilatkozva egyetértett a miniszterelnökkel. Dobrev Klárát ugyanakkor sokkolták a miniszterelnök szavai.

A Fidesz-KDNP teljes mértékben támogatja a kormányt abban, hogy megállítsa a börtönbizniszt. A kormánypártok közleménye szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar állam és a magyar emberek pénzén börtönben ülő bűnözők és segítőik nyerészkedjenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink