Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-08 16:14:00

Nők elleni erőszak: "Varga Judit nem látja a fától az erdőt"

Furcsa, hogy a kapcsolati erőszak került előtérbe, míg a prevenció szóba sem került, miközben a miniszter csak egy esetre hivatkozott. Erről beszélt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség alapítója az ATV Start című műsorban azon videóval kapcsolatban, amelyben Varga Judit bejelentette, hogy szigorítják a feltételes szabadlábra bocsátás szabályait. Mérő Vera szerint ez tűzoltás, Varga Judit pedig nem látja a fától az erdőt.

 

Aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani – ezt Varga Judit jelentette be. Az igazságügyi miniszter egy Facebook-videóban összegezte a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításait. Azt is hangsúlyozta, hogy tavasszal szigorítják a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit. A politikus kezdeményezte az élet-elleni bűncselekmények ítélkezési gyakorlatának áttekintését. Emellett felülvizsgálják a szülői felügyelet és kapcsolattartás joggyakorlatát, és a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

Nőjogi szervezetek viszont úgy vélik: a miniszter némiképp felülkeretezte, és ezzel megkerülte a valódi problémát.

Varga Judit videója azután látott napvilágot, hogy decemberben egy olyan férfi ölte meg gyermekeit, aki jó magaviselete miatt hamarabb szabadult a börtönből. Az is kiderült akkor, hogy korábban kalapáccsal támadt alvó feleségére. Emellett számos olyan tragédia történt, amikor férfiak gyilkolták meg nőismerőseiket. A miniszter most nemcsak törvényt módosítana, hanem a Kúriával felülvizsgáltatná azt is, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében.

Ezzel kapcsolatban a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösség alapítója azt mondta: furcsa, hogy a miniszter életellenes bűncselekményekről beszél. A kapcsolati erőszak ugyanis – tette hozzá Mérő Vera az ATV Start című műsorban – 2013 óta önálló tényállás. Ez utóbbi speciális formája az erőszaknak, ahol nem idegenek kerülnek kapcsolatba véletlenszerűen, hanem jellemzően jelenleg vagy korábban egy háztartásban élők között történik.

A videóban a prevenció jelentőségéről sem lehet hallani – folytatta Mérő. Arra is emlékeztetett, hogy a győri eset óta 5 férfi 5 nőt ölt meg, és további három személyt ért még életveszélyes testi sérülés.

Azt nem vitatja el a nőjogok képviselője sem, hogy mennyire fontos a szülői felügyelet és kapcsolattartás joggyakorlatának felülvizsgálata. A gyermekvédelmi jelzőrendszerre kitérve pedig megemlítette, hogy az „ezer sebből vérzik”. Ez utóbbinál hasonlít a helyzet a kapcsolati erőszak tényállásához. A törvényeink ugyanis nem annyira rosszak, a joggyakorlatunk az, ami tragikus – tette hozzá Mérő Vera.

Sok dologra elég lehet, és közben semmire – ezt már arra felelte a közösségvezető, hogy 600 millió forintot segítik az áldozatvédő központok fejlesztését. Sőt, megjegyezte azt is, hogy a már sokat hangoztatott Isztambuli Egyezmény törvénybe iktatása nagyjából 8 milliárd forintba kerülne. Mint mondta, ha ő lenne Varga Judit, akkor megkeresné a több évtizede ezzel a témával foglalkozó szervezeteket. Szerinte ez egy tűzoltás, és Varga Judit nem látja a fától az erdőt, hiszen egy esetre hivatkozott, miközben az előtte és utána lévő héten is történtek erőszakos és halálos kimenetelű esetek.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink