Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-07 11:42:00

Fidesz 2020: G. Fodor vérfrissítésről ír

Vért kell frissíteni. A hosszú kormányzás elégeti az energiákat, tíz év után még a legkreatívabb, „legszexibb” politikus is unalmassá tud válni - írja az Ez vár a Fideszre 2020-ban című ma megjelent cikkében G. Fodor Gábor, nagy menetelést jósolva a Fidesznek.

Tekintse meg összeállításunkat arról, hogy hogyan készül a Fidesz 2022-re:

 

Nagy eufóriával kezdődött és nagy ijedtséggel zárult a Fidesz számára az óév - írja G.Fodor Gábor a 888.hun megjelent elemző cikkében az elmúlt három választást értékelve.

Ez a nagy ijedelem uralta szerinte az új év eleji reflexeket, ez tartotta hiszterizált állapotban a kemény mag szavazóit és bizonytalanította el „a 2030-ig biztosan marad a Fidesz” oddsait.

Ebből a kábultságból kell kilábalnia a magyar politikai erőteret még mindig uraló, a közvélemény-kutatásokat magasan vezető és a politikai riválisaihoz képest kétségtelenül jobb állapotban lévő Fidesznek.

“A narancsmezeseknek tehát minden esélyük megvan arra, hogy rendezzék a soraikat” - írja a Századvég elnöke, aki szerint amit az Orbán Viktor vezette Fidesz az elmúlt tíz évben elért, az bizonyos értelemben példátlan a versengő demokráciák történetében. Kétszer is kormányzati pozícióból győzött, méghozzá kétharmados fölénnyel a Fidesz, nem szorult rá a koalíciókötésekből szükségképpen fakadó rossz kompromisszumokra és alkukra sem, “elképesztő politikai stabilitást teremtett” és “hihetetlen hatékonysággal” tudta érvényre juttatni a kormányzati elképzeléseket. G.Fodor kiemeli, hogy mindeközben nemhogy nem amortizálódott el a mögötte álló tábor, hanem még bővült is.

Korrigálás

“De ez a múlt”, a Fidesznek most is képesnek kell lennie a korrigálásra, megújulásra - írja G. Fodor.
Szerinte a 2022-es győzelmi esélyeket erősítő “konstans” elem, a vezető, Orbán Viktor személye, a belé vetett hit és még az ellenfelei által is elismert politikai tehetsége. Emellett az emberek megkérdezése is, valamint “a professzionális politikai tudásipar“, amely eddig mindig biztosította a választási győzelemhez szükséges szavazattöbbséget. 

Ami változott: a centrális politikai erőtér - ismétli meg G. Fodor is az önkormányzati választás után elhangzott fideszes megállapítást, mindezt úgy folytatva:

“az önkormányzati választás legalábbis arról szólt, hogy az ellenfelek összeálltak, kíméletlenebbül fogalmazva: össze tudnak állni”.

Ezért a Fidesznek mind a 106 választókerületben olyan jelölteket kell választani, akik képesek nyerni az „egy az egy elleni” küzdelemben is.

Másrészt, van ellenfél. Ami “egyben áldás is“ - írja G.Fodor. Így szerinte végre nemcsak a Fideszről szól a politika. Az ellenzék kormányoz is, az ellenzék ellenzéke pedig a Fidesz lehet.

Migráció, klíma, online tér elfoglalása

G. Fodor szerint a migrációs krízis miatt a Fidesz álláspontja “politikai erőtérképző” marad az európai politikában. De szerinte az ellenfél “sem ügyetlen” a globális felmelegedés, a klímaválság, a zöldkérdés tekintetében lépéselőnyben vannak, a jobboldalnak a válaszait “artikulálni” kell. Emellett az online világában, “e csatatéren is győzni kell”, ha a Fidesz végül nyerni akar.

Vérfrissítés

Vért kell frissíteni. A hosszú kormányzás elégeti az energiákat, tíz év után még a legkreatívabb, „legszexibb” politikus is unalmassá tud válni.

Egész egyszerűen a vérfrissítés és a vonalak mozgatása elkerülhetetlen feladat azok számára, akik hosszú ideje vannak hatalmon - írja G. Fodor, aki szerint a Fidesz az új évben itt nem a nulláról indul. Megjelentek új arcok, előtérbe került néhány női politikus, szerinte eddig még mindig sikerült jól mozgatni a vonalakat, dinamizmust vinni a kormányzásba.

“Nincs saját tengelye körül forgó magyar glóbusz”

G.Fodor a nemzetközi színtéren történő változások közül azt emeli ki a cikkében, hogy Amerika elnököt választ. Ez komolyan befolyásolni fogja, hogy alakul majd a közeljövőben Európa “földrengéstérképe” és benne a Fidesz helye, szerepe, ereje, jelene és jövője.

Mint a Századvég elnöke írja, izgalmas év elé nézünk, a nagy menetelés hosszú esztendejét a sorok rendezésének rövid éve követi most, innen kell majd ráfordulni 2022-re.

Ajánlom

További belföldi híreink