Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-07 18:56:00

"A feltételes szabadlábra bocsátás szigorításával semmit nem fogunk elérni"

Szigorítaná a feltételes szabadlábra bocsátás szabályait az igazságügyi miniszter. Varga Judit zéró toleranciát javasol. A híradónknak nyilatkozó ügyvéd nem ért egyet az elképzeléssel. Nőjogi szervezetek pedig úgy vélik: a miniszter elkente a nyilatkozatában azt a tényt, hogy a javaslat egy családirtás nyomán született.

"A feltételes szabadlábra bocsátás szigorításával semmit nem fogunk elérni"
Képünk illusztráció.

Zéró toleranciát ígért az igazságügyi miniszter az erőszakkal szemben. A győri kettős gyerekgyilkosságról készült jelentés nyomán közölte: szigorítaná a feltételes szabadságra bocsátás szabályait.

Decemberben egy olyan férfi ölte meg két gyermekét, aki jó magaviselete miatt hamarabb szabadult a börtönből. Az is kiderült, hogy korábban kalapáccsal támadt alvó feleségére. A miniszter nemcsak törvényt módosítana, hanem a Kúriával felülvizsgáltatná azt is, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében.

"Célunk, hogy az elkövetők szigorú büntetést kapjanak, és hogy minden bajba jutott magyar állampolgár megfelelő védelemben részesüljön"

- ígérte Varga Judit.

Zamecsnik Péter ügyvéd helytelennek tartja a miniszter következtetését, és azt is, hogy egy esetre adott válaszként jogi trendeket, hagyományokat akar megváltoztatni.

"Arról nem beszélve, hogy a szigorítással az ég egy adta világon semmit nem fogunk elérni, a felderítés, a hatékonyság növelésével lehet egyrészt a bűncselekmények számát csökkenteni, másrészt pedig az elkövetés és az ítélkezés közötti időszak rövidítésével"

- mondta az ATV Híradójának az ügyvéd.

A miniszter nem nevesítette, hogy Győrben valójában családon belüli erőszak történt. Párkapcsolati viták decemberben és januárban többször is tragédiához vezettek. Oroszlányban, Kőbányán és Mélykúton is brutális kegyetlenséggel végzett férfi nőismerősével.

Az áldozatoknak segítő Patent egyesület jogásza szerint ezeket az eseteket nem lehet összemosni más, pl. idegenek közötti erőszakkal. Az isztambuli egyezmény szerinte éppen az ilyen ügyekben nyújtana segítséget.

"Pusztán arra az apró kis összefüggésre hívja fel a figyelmet, hogy a nőkkel szembeni erőszak gyökere a társadalmi nemek, női szerepek, férfi szerepek közti különbségben, a hatalmi különbségekben gyökerezik, és akkor lehet jól, eredményesen fellépni az erőszakkal szemben, hogyha ezt a hatalmi differenciát figyelembe vesszük, az intézkedéseket erre szabjuk"

- véli Spronz Júlia.

Varga Judit miniszter szerint a magyar jogrendszer az egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít a nőknek.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink