Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-05 07:30:00

Meglepő felmérést közölt a magyar fociról a FIFA

A lakosságszámhoz viszonyítva Magyarországon ugyanannyi profi focista játszik, mint például Belgiumban vagy Németországban - ez derül ki a FIFA friss felméréséből. A magyarországi profik 29 százaléka ráadásul külföldi. A sportág jelentős állami támogatással büszkélkedhet, a híradónknak nyilatkozó szakértők szerint ugyanakkor a magyar foci nemzetközi szinten közel sem nevezhető eredményesnek.

"19-20 éves magyar játékosok jönnek most haza holland vagy portugál nagy klubok akadémiáiról az NB2-be, mert olyan pénzeket tudnak keresni még ott is, amire külföldön nem lenne esélyük...." - egy ideje megéri profi focistának lenni Magyarországon - magyarázza Kele János futball blogger. A sportszakértőt arról kérdeztük van-e objektív mérőszám arra: hány hivatásos focistára van szüksége egy olyan országnak mint Magyarország. Ilyen szám persze nincs. A FIFA felméréséből viszont kiderül: lakosságszámra vetítve Magyarország bővelkedik profi játékosokban. 1168 fővel például Belgium vagy éppen Németország számaival vetekszik, amit a szakértő szerint - ahogy fogalmaz - a puha költségvetési korlátok tesznek lehetővé.

"Nincsenek rászorulva sem arra, hogy hatékonyan válasszák ki a futballistáikat, sem arra, hogy Magyarországon ugye nincsen megkötés, hogy mekkora lehet maximálisan egy keretnek a létszáma. Nagyon könnyen osztogatnak profi szerződéseket bizonyos labdarúgóknak, mert nincsenek rászorulva, hogy ezt figyelembe vegyék." - fejtette ki Kele János.

Azt ATV-nek nyilatkozó sportújságíró szerint a kiadások mértéke még sincs összhangban a teljesítménnyel. Igaz, azt ő is elismerte, hogy 1972 óta ebben az évtizedben volt először Európa-bajnoki szereplése a magyar válogatottnak.

"2009-ben tehát 10 évvel ezelőtt a magyar válogatott az 54. volt a világranglistán, most az 52. 2009-ben a Debrecen BL résztevevő volt és ha a csoportkörben nem is szerzett pontot, mégis a Bajnokok Ligájában volt, az idén a Ferencváros az Európa Ligában szerepelt, ami össze sem hasonlítható a BL-el és hát az idei és az idei teljesítményhez tartozik, hogy az államilag kiemelt Videotont egy Lichtensteini csapat verte ki a selejtezőben." - nyilatkota Hegyi István, sportújságíró.

Igaz, abban a bírálók is egyetértenek, hogy ma sokkal jobb létesítményekben és több lehetősége van annak, aki profi játékossá akar válni, mint az évtized elején.


"Az a kérdés, hogy az a típusú elképzelés, ami azt mondja, hogy stadionokat építünk, akadémiákban hivatásos játékosokat képzünk, akik jó labdarúgók, nemcsak jó labdarúgók, hanem meg is tudnak belőle élni, az beváltja-e azokat a reményeket, hogy visszatérnek a nézők a pályára, a szponzorok valódi szponzorként nem közvetlen haszonszerzésként jelennek meg a labdarúgásban." - nyilatkozta híradónknak Dénes Ferenc sporközgazdász.

A 32 magyarországi fociklub egyébként több profi labdarúgót alkalmaz, mint például a 44 német profi klub összesen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink