Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-04 06:20:00

Deutsch: A Fidesz fogja eldönteni, hogy a Néppárt tagja marad vagy nem

A Fidesz még az Európai Néppárt februári gyűlése előtt eldönti, hogy tagja marad-e a pártcsaládnak. Ezt Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti képviselője válaszolta Híradónk kérdésére. A Századvég Alapítvány elnöke viszont már arról beszélt, hogy a Fidesz kilép a Néppártból, miközben a KDNP a frakcióban marad.

Már az Európai Néppárt elnökének asztalán van az úgynevezett bölcsek tanácsának jelentése – értesült a Népszava. A lap információi szerint ez lesz az alapja annak a február eleji néppárti döntésnek, amely a Fidesz jövőjéről szól. A magyar párt tavaly márciusban függesztette fel a tagságát, azóta nem vesz részt a néppárti döntésekben. A Fideszt még nem értesítették a jelentés tartalmáról, és azt sem tudják, hogy mikor lesz a néppárt politikai gyűlése.

„Ha februárban van a tanácskozás nagyon jó, ha márciusban nagyon jó, ha áprilisban remek, ha májusban csodálatos. Bármikor van a tanácskozás, mi annak örülünk. A tanácskozás időpontjára nyilvánvalóan, tehát a tanácskozást megelőzően a Fidesz a saját maga politikai jövőjére vonatkozó politikai döntését meg fogja hozni.” - mondta Deutsch Tamás.

A Fidesz maradása vagy távozása a Néppárt számára irányválasztás kérdése. Ezt néhány napja nyilatkozta az atv.hu-nak a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint a Fidesz távozása a Néppárt számára a vég kezdete lenne, a Fidesz számára pedig valami újnak a kezdete. A Fideszben egyelőre azt vizsgálják, van-e rá lehetőség, hogy segítsenek a Néppártnak.

A magyar kormánypártban már azt elemzik, hogy kilépés vagy kizárás esetén mely pártokkal tudnának tárgyalni.

„A legtöbb ilyen párt az Európai Néppártban van, úgyhogy nagyon reméljük, hogy velük továbbra is együtt fogunk működni. Hogy ez a Néppártban van, vagy azon kívül, hát ezt a döntést kell meghozni.” - fejtette ki Deutsch.


Az Európai Parlamentben, a magyar törvényhozással ellentétben, bármikor lehet új frakciót alapítani. Ehhez minimálisan 25 képviselő szükséges, akiknek a tagállamok legalább egynegyedét kell képviselniük. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia kilépésétől függetlenül legalább 7 ország képviselőjének kell beülnie az új frakcióba.

Lattmann Tamás szerint, ha a Fidesz távozik a néppártól, azt egy új európai, jobboldali, kereszténydemokrata politikai erő születéseként fogja kommunikálni.

„Természetesen ez politikai kommunikációban győzelemként fog megjelenni, viszont effektíve a Fidesznek a tényleges európai bekötöttsége, érdekérvényesítő képessége az európai politikai térben, beleértve ebbe akár az egyéni EP-képviselők érdekérvényesítő képességét is, valószínűleg gyengülni és csökkenni fog.” - tette hozzá Lattmann híradónk kérdésére.

Néhány nappal ezelőtt G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke a Hír tévében azt mondta, hogy a Fidesz biztosan kilép az Európai Néppártból, a KDNP viszont tagja marad, legalábbis Semjén Zsolttal a párt elnökével erről beszélt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink