Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-04 18:08:00

Bírósági döntés: Csaknem száz millió forintot kell fizetnie a gyöngyöspatai önkormányzatnak a szegregált iskola miatt

Csaknem száz millió forintot kell kifizetnie két héten belül a gyöngyöspatai önkormányzatnak, a helyi iskola szegregációs perében hozott bírósági döntés értelmében - jelentette be a térség Fideszes képviselője. Horváth László szerint ezzel a települést büntetik, mert az az összeg az önkormányzat két évi bevételét jelenti. Az érintett családok azt mondták Híradónknak, örülnek a kártérítésnek, de jobban örülnének, ha a gyerekeket megfelelően tanították volna és szakmát szereztek volna. Az azóta felnőtt kicsik ugyanis még a nevüket sem tudják leírni.

"21 éves gyerekről beszélünk, előtte az élet…" - Csermely Jánosné azt meséli, hogy két unokája is érintett a gyöngyöspatai szegrációs perben. Eszerint 2004-től éveken át elkülönítették a roma gyerekeket az általános iskolában.

"Szakmát nem tudtak tanulni a gyerekek, mivel nem volt velük foglalkozva. Sajnos, ez kiderült a legvégén is, nemcsak én mondom, hanem papírok alapján. Megítélték a bíróságon is, és én annak örültem volna, hogyha a szakmában dolgoznának, de sajnos, hogy ez így történt, nem volt velük foglalkozva, a nevüket alig bírják leírni." - fejtette ki Csermely Jánosné.

Berki Jánosnak két gyereke járt abban az időszakban a Nekcsei Demeter Általános Iskolába: "Úgy jártak iskolába, hogy bejártak iskolába, de nem igen tanították őket."

A bírósági ítélet szerint 62 gyereknek 99 millió forint kártérítést kell kifizetni, a Kúria döntése szerint ezt január 17-ig ki kell fizetni a negyven érintett családnak.

A térség Fideszes országgyűlési képviselője szerint az Esély a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a családokat a perre. Horváth László szerint ez a bírság indokolatlanul bünteti Gyöngyöspatát.

"Nem vitatom, hogy a bíróság döntése az lehet jogszerű, minden bizonnyal az. De, az igazságérzetünkkel messze nem egyezik meg ez a döntés. Nagyon sokan úgy gondoljuk, hogy ez a döntés túlzó, és zöld utat adott a Soros-hálózat pénzszerző, beárazó akciójának." - mondta Horváth László, fideszes országgyűlési képviselő.

Az alapítvány képviselője szerint egy ombudsmani vizsgálat is igazolta, hogy számos sérelem érte a roma gyerekeket.

"A kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is folytatott egy vizsgálatot Gyöngyöspatán, és nagyban segítette az ő vizsgálati anyaga ennek a közérdekű pernek a megnyerését…. Helyi cigány családok érdeklődésére, és indítványozásra az alapítvány belefogott abba, hogy összegyűjtse azokat a gyerekeket, akik jogosultak a szegregált oktatási körülmények miatt." - nyilatkozta Farka Lilla ügyvéd.

Horváth László több minisztériumtól is kért segítséget, hogy Gyöngyöspata önkormányzata ki tudja fizetni a ráeső 80 millió forintos kártérítést. Mivel az összeg a helyhatóság saját éves bevételeinek duplája, amely a települést drámai módon érinti.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink