Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-02 18:27:00

Lombikprogram: még az intézmények sem tudják, mely készítmények lesznek ingyenesek

Bár a kormány azt ígérte, hogy január elsejétől ingyenessé teszik a lombikprogramnál alkalmazott gyógyszereket és beavatkozásokat, az érintettek ma mégis csak a tavalyi támogatás szerint tudták felíratni és megvásárolni a gyógyszereket.

Egy ilyen hormonkezelés 100-150 ezer forintos költséget jelent. Híradónk több meddőségi centrumot is megkeresett, de mindenhol azt mondták, hogy még nem kaptak tájékoztatást arról, mely hormon-készítmények támogatása változik, és hogy a gyógyszereket milyen támogatással kell felírniuk.

Nem sokkal karácsony előtt, december 19-én jelentette be Novák Katalin, hogy január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára akkor azt mondta: céljuk, hogy minden meddőségi problémával küzdő pár megkaphassa ingyenesen a kezelést és az ellátást.

A mai napon, a petesejt stimulációhoz szükséges receptekkel a kezünkben felhívtunk több olyan intézményt, ahol lombikbébi kezelést végeznek.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy kiállítanak-e már olyan receptet, amely a teljes támogatást tartalmazza.

„Hogyha bemegyek önökhöz, akkor át tudják írni olyanra, ami nem teljes áras és nem 75 százalékos?” – kérdeztük.

Kivétel nélkül mindenhol elutasító választ kaptunk.

A legtöbb helyen azt mondták, hogy még ők sem tudnak semmit a szabályozásról, arról, hogy a támogatás melyik hormonkészítményeket érinti, vagyis az orvos mit írhat fel teljes támogatással és mit támogatás nélkül. A türelmünket kérték, és azt, hogy érdeklődjünk jövő héten.

Csakhogy a lombikprogram egy folyamat, a készítmények adagolását a női ciklushoz igazítják, van, aki nem várhat még napokat, esetleg heteket. Így járt egy hölgy is, aki arcát és nevét nem vállalta, de megengedte, hogy elkísérjük egy patikába és megmutatta, hogy mennyibe is kerül a stimulációhoz szükséges gyógyszermennyiség egy része.

A számla végül 124 461 ezer forint lett.

„Önök a támogatásról hallottak valamit? Mert úgy volt, hogy január 1-jétől ezek ingyenesek lesznek”

Nem mi voltunk az elsők, akik erről érdeklődtek ebben a gyógyszertárban. Azonban az itt dolgozók is csak a hiányzó jogszabályokat említették.

Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal. Nekik az állam az első öt lombikkezelést támogatja, de a kiváltandó készítményekre eddig nem volt teljes támogatás.
Információnk szerint ráadásul ezután is lesz olyan hormoninjekció, amely nem kerül be az államilag támogatott rendszerbe.

A mostani késlekedésről kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de adásunkig nem kaptunk választ levelünkre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink