Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-03 05:10:00

25 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből

Nagyjából 25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből - ez derült ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felméréséből, amelyről a Világgazdaság is beszámolt. A cikk szerint Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, miközben itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.

 

3095 ápoló válaszolt arra a korábbi internetes kérdőívre, amely a leterheltségről, a ledolgozott óraszámokról, a szakképzett és szakképzetlen dolgozók számáról, valamint a havi többletmunkaóra alakulásáról szólt. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán, elmondta, valóban kevés az egészségügyi dolgozó, a statisztika szerint Magyarország ápolói létszáma messze elmarad a fejlett országok, az OECD-államok átlagától.

„Ha a világstatisztikát nézzük, a legfejlettebb OECD statisztikai országok adataihoz képest, akkor az egészségügyi ellátó rendszerből Magyarországon ebből kb. olyan 22-25 ezer egészségügyi szakdolgozó hiányzik. Ez mind a fekvő, mind a járó, mind az alapellátás rendszerét összegségében érintve, ez mutatkozik”

– árulta el Balogh Zoltán, a kamara elnöke.

Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy Németországban 12, Svájcban 16, míg Magyarországon valamivel több, mint hat ápoló jut ezer lakosra.

„Az alacsony fizetés, a rossz munkakörülmények, amik okozzák azt, hogy ezt a pályát most már nem csak azt, hogy nem választják a fiatalok, hanem, azok az aktív dolgozók is elhagyják, akik eddig még kitartottak”

– mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő szerint a probléma ennél összetettebb. Mint mondja, valóban van egy szakértői hiány, amire szerinte van megoldás.

„Hogyha sokkal élhetőbb és egységesebb egészségügyi rendszert építenénk, akkor nem lenne ez a hiány, ennyire súlyos. Ugyanis, azokból a kórházakból, amelyeket átalakítanának, vagy esetleg bezárnának, azokból a felszabaduló munkaerőt át lehet csoportosítani, olyan intézményekben, amelyek megnövelt kapacitással, megnövelt ágyszámmal, fel tudnák venni” – véli Kunetz Zsombor.

Kásler Miklós miniszter decemberben még arról beszélt a Gyógyuló egészségügy nevű konferencián, hogy Magyarországon javult a sürgősségi betegellátás, és a fizetések is emelkednek az egészségügyben.

„Az egészségügyi dolgozók bérének a további növelése folyamatosan napirenden van” – mondta a miniszter.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben reagált a sajtóhírekre. Azt írják: jelenleg Magyarországon 10000 lakosra megközelítőleg 70 ápoló jut. A kormány az ápolói létszám növelése érdekében számos intézkedést vezetett be, köztük ösztöndíjrendszereket, lakhatási támogatásokat és béremelési programot. Az átfogó, 2022-ig megvalósuló béremelésre lépcsőzetesen, évente több ütemben kerül sor, melynek köszönhetően az érintett szakdolgozók alapbére 2022-ig 72%-kal növekedik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink