Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-01 05:10:00

Nő a minimálbér, a garantált bérminimum, a nyugdíj, de a benzin és a cigaretta ára is

Több fontos változás lép életbe január elsejétől. 8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A nyugdíjasok 2,8 tized százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak, amivel az érdekképviseletek nagy része elégedetlen. A cigarettáért és az üzemanyagért többet kell majd kiadni. A benzinkutakon ugyanakkor nem csak az árak változnak, hanem a benzin összetétele is: a 95-ös üzemanyagba több bio-etanol kerül és jövőre már E10-esnek nevezik.

Hamarosan éjfélt üt az óra és elkezdődik a 2020-as év.

Az önfeledt buli másnapján hiába akarunk majd a régi tízezer forintossal fizetni, csak a bankokban és a postán fogadják el. Helyette a 2014-ben bevezetett új címletetet tudjuk használni.

De ez csak egy a számos változás közül, amit az új esztendő tartogat.

Január 1-jétől 225 288 forintra nő a GYED maximális összege és még több diákhitelt engednek el az anyukáknak. A 2020. január 1-jét követő második gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén az édesanya fennálló nyelvtanulási diákhitel tartozásának felét, a harmadik vagy további gyermek születése esetén a teljes tartozást elengedik.

Az új évben a keresetek is növekednek.

"A minimálbér bruttó összege 149 ezer forintról 161 ezer forintra fog növekedni. A garantált bérminimum pedig 195 ezer forintról 210 ezer 600 forintra fog emelkedni." - jelentette be Varga Mihály.

A 8%-os emelkedéssel azonban nem elégedettek a szakszervezetek, akik kétszámjegyű béremelést szerettek volna elérni.

"Abban maradtunk a legutóbbi tárgyalásnál, amikor fölálltunk az asztaltól, hogy megvárjuk a december 20-át, akkor fogja hivatalosan a 2020-as makrogazdasági adatoakt publikálni a pénzügyminisztérium és majd utána, tehát 20-a után leülünk tárgyalóasztalhoz és majd megállapítjuk, hogy mennyi legyen a minimálbér összege. Na most ez a tárgyalás elmaradt." - mondta korábban az Egyenes beszédben Kordás László, az MSZSZ elnöke.

A nyugdíjasoknak sem önfeledt az örömük, noha 2,8%-al kapnak magasabb nyugdíjat, mint tavaly.

"A nyugdíjak emelkedése csak a pénzromlást fedezi. Tehát jobb nem lesz a helyzete a nyugdíjas társadalomnak. 12:03:28 Most indulunk 2,8%-ról, de lehet hogy két hónap múlva ez már 3-3,2%, 3,4% és a kompenzáció az pedig csak novemberben, tehát 10 hónap múltával érkezik. Gyakorlatilag a nyugdíjas hitelez az államnak." - fejtette ki Némethn Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke.

Az autósoknak áremelkedést hoz az új esztendő. Míg a benziné bruttó 9 forinttal, a gázolajé bruttó 6 forinttal nő majd.

Még jobban a zsebébe kell nyúlnia annak, akinek 15 évesnél idősebb autója van, ugyanis az eddigi 95-ös benzinnek megnő a bioetanol tartalma, amit viszont nem minden autótípus szeret, így nekik érdemes a drágább üzemanyagra váltaniuk.

"A műanyag illetve gumi alkatrészeit, csöveit, csőcsatlakozóit, illetve az alkohol hidroszkópos hatása miatt, ami tulajdonképpen a vízmegkötő képességét jelenti, fokozott korróziót jelenthet a fémalkatrészeken." - nyilatkozta Zách Dániel, a totalcar.hu újságírója.

Emelik a dohánytermékek jövedéki adóját, így várhatóan 5%-al kell többet fizetni majd a cigarettáért. Olcsóbb lesz viszont a kikapcsolódás, a szálláshelyek áfája 18%-ról 5%-ra csökken.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink