Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-01-02 05:12:00

Hamarosan eldől, hogy a Fidesz tagja marad az Európai Néppártnak vagy sem

Valószínűleg január végén vagy február elején dől el, hogy a Fidesz tagja marad az Európai Néppártnak vagy sem. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők máshogy látják a magyar kormánypárt helyzetét: Szent-Iványi István szerint az a valószínűbb, hogy a Fidesz önként kilép a Néppártból, míg Pulai András inkább azt valószínűsíti, hogy a politika felülírja a szakmai érveket, ezért a Fidesz maradni fog az EPP-ben.

Ez az Európai Unióval szembeni kormányzati kampány indította el a lavinát a Néppárton belül. A Soros György és Jean-Claude Juncker arcával megjelent plakátok után 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését az EPP-ből.

A konzervatív európai pártcsalád végül március 20-án ült össze, hogy megvitassa a Fidesz sorsát. Hosszú tárgyalás után egy olyan megállapodás született, hogy a magyar kormánypárt saját maga függeszti fel a tagságát, amíg a Néppárt által létrehozott bölcsek tanácsa megvizsgálja, hogy a Fidesz megfelel-e az EPP demokratikus alapértékeinek. A döntés után Orbán Viktor saját feltételeket is szabott.

„Egy dolog biztos, mi csak olyan frakcióba tudunk beülni, ami egyértelműen bevándorlás ellenes, amely a keresztény kultúra védelme mellett egyértelműen elkötelezett, és semmiféle ajtó mögötti titkos paktumokat nem kötöget az ellenfeleinkkel. Ez biztos”

- mondta a miniszterelnök.

Az azóta eltelt időszakban nem kerültünk közelebb a megoldáshoz, de vezető fideszes politikusok is olykor egymásnak ellentmondó állásponton vannak. December 20-án Deutsch Tamás arról beszélt a Hír TV-n, hogy távolodni látszik a Fidesz a Néppárttól.

„Eljött annak az ideje, hogy jövő év elejére a Fidesz kialakítsa a maga álláspontját arról, hogy látva, hogy milyen irányba halad a Néppárt – és ez az irány az én személyes véleményem szerint a Fidesz álláspontjától egyre távolodó irány -, hogy mi is az elképzelésünk a Néppárt-Fidesz viszonyról" - árulta el a párt EP-képviselője.

Gulyás Gergely viszont az atv.hu-nak aodd interjújában azt mondta: abban gondolkodnak, hogyan tudnak a Néppártnak segíteni, hogy a Fidesz távozása ne legyen a vég kezdete az EPP számára, éppen ezért más forgatókönyvvel most nem is foglalkoznak.

Szent-Iványi István szerint, bár a Fidesz vezetői szeretnének a Néppártban maradni, inkább az tűnik reálisnak, hogy a Fidesz önkéntesen kilép.

„Manfred Weber nyilatkozatából, mind pedig a bölcsek tanácsának abból a jelentéséből, hogy nem kaptak kielégítő választ az aggodalmaikra és kérdéseikre, hogy a dolog inkább arrafelé látszik mozdulni a helyzet, hogy a kizárás felé halad az ügy. Amennyiben úgy érzékeli a Fidesz, hogy ebből kizárás lehet, akkor gondolom, hogy ki fognak lépni, addig semmiképpen nem.”

Pulai András viszont úgy látja, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés fog születni, és végül marad a Fidesz a Néppártban.

„Ha azt szeretné a Néppárt, hogy a Fidesz bent maradjon a Néppártban, akkor azt megalapozottan kell meghozni ezt a döntést. Szerintem ennek az előkészítése zajlik, próbálnak olyan szakmai érveket keresni a politikai döntéshez, amivel a korábbi problémák ellenére indokolhatóvá válik, hogy miért marad mégis a Fidesz a Néppárt tagja” - véli a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója.

A Fidesz jövője az Európai Néppártban várhatóan február elejéig dől el.

Eddigre ugyanis elkészül a Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering, valamint a Wolfgang Schüssel alkotta bölcsek tanácsa jelentése a magyar kormánypártról.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink