Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-31 07:30:00

6 ezer háziállatot rémít meg: Több városban is elmarad a tűzijáték

Több városban is elmarad a tűzijáték szilveszterkor. Tata után Balatonalmádi, Miskolc, Szentendre és Esztergom vezetése is úgy döntött, hogy nem szervez önkormányzati tűzijátékot. Ebben az időszakban nagyjából 6 ezer háziállat, többnyire kutyák szöknek meg otthonról a brutális hang- és fényhatások miatt. A legtöbb állat nem talál haza egyedül, de előfordul, hogy a gazdák sem találják meg őket soha.

Tompika és gazdája a szentendrei Duna-parton élvezi a sétát. Idén már itt sem lesz szilveszteri tűzijáték.

Hagyományosan a Fő téren rendezik az évbúcsúztató utcabált. Látványosság most is lesz: fényfestéssel helyettesítik a tűzijátékot.

Tatán már tavaly is korlátozta az önkormányzat a pirotechnikai eszközök használatát. Így hosszú évek után először fordult elő, hogy az Öreg-tavon pihenő sokezres madársereg ott maradt újév hajnalára is.

Szigetváron az ünnepi köszöntőjében jelezte a polgármester, hogy elmarad a szokásos tűzijáték.

Balatonalmádiban pedig azt írták, hogy az utóbbi években már kevesen érdeklődtek a program iránt. A jövőben inkább a környezet- és állatbarátabb attrakciókat szeretnék meghonosítani a városban.

Esztergomban és Miskolcon sem lesz szilveszterkor tűzijáték.

Az új miskolci polgármester azt mondta: sok panasz érkezett a hivatalba a szilveszteri durrogtatások miatt. Veres Pál szerint a város költségvetésének is jót tesz a takarékoskodás.

"Szerettünk volna példát is mutatni abban, hogy a miskolci polgárok saját környezetükben is kíméletesebben használják ezeket a pirotechnikai eszközöket, tartsák be a jogszabályi előírásokat, tehát itt a petárdázástól mindenképpen tartózkodjanak." - fejtette ki az ATV Híradónak Veres.

Az Állatvédők Országos Szervezete azt szeretné, ha egyre több város mondana le erről a szilveszteri programról a velünk élő háziállatok érdekében.

"Ilyenkor a kutya nagyon meg van ijedve, akár kerületeket, településeket át tud ilyenkor szaladni a kutya, de a legtöbb sajnos az is előfordul, hogy menhelyekre, gyepmesteri telepekre kerülnek, ahol utána már soha nem fogják megtalálni a gazdái." - nyilatkozta Mészáros Gabriella a szervezet elnöke.

A szervezet fokozott óvatosságra inti a kutyatartókat. Azt javasolják, hogy még január 2-án is csak pórázon sétáltassák az állatot. 31-én és elsején pedig inkább tartsák bent őket a házban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink