Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-30 05:10:00

Komoly változások elé nézünk január 1-től

Az Európai Unió gazdaságának lassulása és a világgazdasági kockázatok miatt a Pénzügyminisztérium 2020 első felében újabb gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a kormány elé. Változás januártól, hogy a 4 vagy többgyermekes édesanyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Év közepétől minden vállakozónak így a KATÁ-soknak is át kell térniük az online számlázásra. Csökken a kisvállalati adó és 5 százakos ÁFÁ-t fizetnek majd a szálláskiadók.

Már tavaly is sokan vettek részt különböző programokon a családok évében. A 4 vagy többgyerekes anyukák akkor még nem, januártól viszont már igénybe vehetik a teljes adómentességet. A Pénzügyminisztérium államtitkára egy szűkkörben megtartott sajtótájékoztatón azt mondta: a jövőben is folytatják a családok támogatását és a vállalkozások adócsökkentését.

Januártól 1 százalékkal csökken a kisvállalati adó, és kevesebb, 5 százalékos ÁFÁ-t kell fizetni majd a szálláskiadás után.

Változás, de csak július elsjétől, hogy most már minden vállalkozásnak kötelező lesz az online-számlázás, ez eddig csak a 100 forint feletti áfa-tartalom esetében volt előírás.

„A KATA-s vállalkozásoknak ez csak két lépésben lép életbe. Július elsejétől, ha ők magánszemély felé számláznak, akkor még nem, ha vállalkozás felé akkor már online száma szolgáltatási kötelezettségük van. Teljeskörűen 2021. január elsejétől lép életbe” – mondja Angyal József okleveles könyvelő.

Változások jönnek majd a bankolásban is! Már januárban újfajta, egységes és egymással összevethető díjkimutatást kap mindenki a saját bankjától, amelyből egyértelműen kiderül, hogy összesen mekkora költséget számolt fel neki a pénzintézet. Márciustól pedig jön az azonnali átutalás.

„Ez azt fogja jelenteni, hogy 5 másodpercen belül a hét minden napján 24 órán keresztül meg fog jelenni a kedvezményezett számláján a pénz. Gyakorlatilag azonnali fizetést tudnak majd az ügyfelek kezdeményezni” – mondja Trencsán Erika, a money.hu szakértője.

A nyugdíj mellett dolgozó nyugdíjasokat érinti, hogy júliustól járulékmentességet kapnak a foglalkoztatás formájától függetlenül. Igy nekik csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink