Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-27 05:10:00

Két fiatalkorú lány is eltűnt az elmúlt napokban

Két fiatalkorú lány is eltűnt az elmúlt napokban Magyarországon. Egyikük egy budapesti egészségügyi intézményből, másikuk karcagi otthonából, négy hónapos kislányával együtt távozott eddig ismeretlen helyre. A statisztikák szerint karácsony környékén megnő az eltűnések száma és egyre többen keresik fel a telefonos lelki segélyszolgálatokat is.

Egy hatodik kerületi egészségügyi intézményből távozott ismeretlen helyre a 14 éves Radics Angelika. A 16 éves Kámán Klaudia pedig karcagi otthonából tűnt el és magával vitte 4 hónapos kislányát is. Mindkettejük ügyében nyomoz a rendőrség.

Az ORFK honlapja tele van karácsony környékén eltűnt személyek fényképeivel. Jelenleg több, mint 2700 embert tartanak nyilván eltűntként, van, akit csak pár napja keresnek, de akad olyan is, akit már évek óta nem találnak. Kárász Róbert, az ATV műsorvezetője évek óta koordinálja az Ezer Lámpás Éjszakája programot, amely az eltűnt gyerekekre hívja fel a figyelmet.

„Minden évben olyan 150-200 gyereknek nyoma veszik, ami azt jelenti, hogy egy év után sem tudja megmondani a nyomozóhatóság, hogy mi történt velük.” - mondta Kárász.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke szerint ilyenkor, karácsony környékén mindenkiben felerősödik a vágy, hogy tartozzon valakihez, tudjon segíteni, meghallgassák vagy egyszerűen csak ne legyen egyedül. Az éves átlaghoz képest jelentősen megnövekszik a hívásaik száma.

"Közel 200 ezer hívás van egy évben, és gyakorlatilag a december közepe, az az időszak, december közepétől január elejéig, amikor magasabb a hívásszám. Ez egy olyan 15-20 százalékos forgalomnövekedést jelent valójában." - nyilatkozta dr. Varga Gábor. A lelki segély szolgálatoknál pszichológusok, pedagógusok fogadják a hívásokat, nem egy esetben mentettek már életet. Előfordult, hogy a hívó beleegyezésével értesítették a mentőszolgálatot, és a telefonvonal túlsó végén megvárták amíg a segítség a helyszínre érkezik.

atv.hu

Vujity Tvrtko Csak Csernobil / A rendezői változat című filmjét december 27-én, pénteken 19.25-kor; a Csernobil Extrát 20.25-kor láthatják az ATV-n.

Ajánlom

További belföldi híreink