Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-20 12:02:00

Hann Endre: DK szavazóközönsége nehezen megrendíthető

A Medián legfrissebb kutatása alapján veszített népszerűségéből a Fidesz, ennek kapcsán az ATV Start vendége Hann Endre ügyvezető igazgató.

Hosszútávon is meglehetősen stabilak az erőviszonyok a pártpolitikában- mondja Hann Endre a Medián méréseire hivatkozva. Most viszont szokatlanul nagy, 7 százalékpontos visszaesés látható, ami Hann szerint igen jelentősnek számít. A Fidesz támogatottsága ugyanis egy hónappal ezelőtt 43 százalék volt, míg most 36 százalékon állnak.

Zuhanásnak azért nem nevezné Hann az esetet, mivel alapvetően nem az nem változott, hogy továbbra is a Fidesz vezeti a ranglistát. Az üzenete ennek az, hogy a szavazók egy része elbizonytalanodott- önkormányzati választás után kialakult egy polémia, minden párt megpróbálja magyarázni a választási eredményeket. Jó néhány szimbolikus vereséget szenvedett a Fidesz, most értelmezik ez a választóik- magyarázza az elemző. „Ez egy kommunikációs csata is, mindenki próbálja azt kommunikálni, hogy győztek, d e Fidesz esetében nehéz.” Hann szerint a választók emiatt bizonytalanodhattak el, de ez nem jelenti azt, hogy átálltak volna máshová.

A DK a második legnépszerűbb párt továbbra is, a Medián hónapok óta másodikként méri őket. Hann Endre a Gréczy-ügy kapcsán elmondta, hogy bár csak becslést tud mondani, 1-2 százalékot veszíthetnek, de a DK szavazóközönsége meglehetősen elkötelezett és nehezen megrendíthető. Az más kérdés, hogy hol van az üvegplafon, mert azért Gyurcsány személye továbbra is megosztó.

Ellenzéki térfélen Hann szerint ebben az évben a Momentum kimagaslóan megerősödött, a Jobbik helyzete pedig stabilizálódni látszik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink