Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-17 19:51:00

Kúria: Egy hónapig minden nap bocsánatot kell kérnie a kormánynak a Helsinki Bizottságtól

A Kúria ítélete szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a szervezet jó hírnevét egy, a 2017-es „nemzeti konzultáció” kérdőívében szereplő állítással, amiért a bocsánatkérés mellett kétmillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie.

Kúria: Egy hónapig minden nap bocsánatot kell kérnie a kormánynak a Helsinki Bizottságtól

A Kúria ezzel fenntartotta korábbi ítéletét, a mostani döntést pedig írásba is foglalta, a „propagandaminisztériumnak” pedig az átvétel után azonnal végre kell hajtania a jogerős ítéletet - írja a hvg.hu.

A Miniszterelnöki Kabinetirodának 10 napja van arra, hogy átvegye a dokumentumot. A Helsinki Bizottság közleménye szerint ez akár már idén lejárhatna, de december 24. és 2020. január 1. között ítélkezési szünet van, így legkésőbb január 10-ig kell végrahajtani az ítéletet.

A bocsánatkérésnek 30 napon át kell szerepelnie a kormany.hu oldalon, a Helsinki Bizottság emlékeztetett, hogy minderre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 21-iki kormányinfón szóban is ígéretet tett.

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén perelte be a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt lebonyolította. A konzultációs levél egyik kérdésében ugyanis az szerepelt, hogy a szervezet védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat és ezzel pártolja a törvénytelenségeket. Az ügyben 2018 májusában született jogerős ítélet, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. A per szerdán dőlt el végleg a Magyar Helsinki Bizottság javára.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink