Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-16 10:59:00

Kiderült: ez van abban a kamukészítményben, amit Sváby nevével próbálnak eladni

Őrölt széna és kukoricakeményítő is található abban a kamuszerben, amelyet Sváby András nevével igyekeznek értékesíteni az interneten. A készítmény gyors gyógyulást ígér a cukorbetegségből. A Heti Napló riportjában elmondták: ami túl szép, az nem igaz.

Kiderült: ez van abban a kamukészítményben, amit Sváby nevével próbálnak eladni

Kamuhirdetésekkel, Sváby András nevét és arcát felhasználva vernek át cukorbetegeket. A több internetes cím alatt megtalálható, oknyomozó riport formájába burkolt gyógyszerreklám egy engedély nélküli szer megvásárlásával kínál gyors és végleges gyógyulást a cukorbetegeknek. A Heti Naplóban ennek járt utána az érintett műsorvezető, hogy egy hete kapott jelzést, miszerint bűnözők élnek vissza a nevével. A Heti Napló műsorvezetője több száz üzenetet kapott azzal kapcsolatban, hogy valóban beállt-e a készítmény mögé, és bár érthető, hogy aki beteg, vagy hozzátartozója az, az hinni szeretne, de ami nem hihető, az nem is igaz – mutatott rá riportjában.

Mint ismert, a Heti Napló imázsát felhasználó hirdetés gyors és egyszerű gyógyulást kínál a cukorbetegeknek. Sváby András nevét felhasználva a következő áltörténetet mesélik el a csalók oknyomozó riport formájában: a műsorvezető cukorbeteg lett, de kételkedik a betegség gyógyíthatatlanságában, nem hisz az orvosoknak és nem szeretné a régóta használt készítményeket szedni. Ekkor találkozik egy doktornővel, aki felnyitja a szemét és egy egyhónapos kúrát ajánl, amivel gyógyítható a diabétesz.

A Heti Naplóban a kiberbiztonsági szakértő – az oldalt böngészve – megjegyezte, hogy nem magyaros, ez az első dolog, ami azonnal feltűnik neki. Ráadásul az oldalt Oroszországban regisztrálták november 14-én, így minden bizonnyal orosz-ukrán érdekeltség állhat mögötte Krasznay Csaba szerint.

A riportban egy orosz oldalon is nyomára bukkantak a szernek, amit kivizsgáltak és kiderült: őrölt szénát és kukoricakeményítőt tartalmaznak.

A Szegedi Orvostudományi Egyetem blogot vezető dékánja megjegyezte, hogy sok hasonlót látott már, de eddig ez a „legtökéletesebb”. Csupor Dezső szerint az egészséges gyanakvás sokat segíthet, ugyanis a cukorbetegség nem fog elmúlni heteken belül, ennek az információnak pedig az érintettek is birtokában lehetnek. Közben az ELTE-PKK adjunktusa is nyilatkozott. Manapság ugyan a politikai álhírek vannak előtérben, mégsem az az elsődleges piac, a legtöbb ugyanis tudományellenes, vagy alternatív egészségügyi témában születik meg szerinte. Ha valaki betegségben szenved – tette hozzá Krekó Péter –, akkor a remény elképesztő felhajtóerővel bír. Az álhírekre egyébként mindenki fogékony tud lenni, és a kulcsmondatot is kimondta a szakértő, miszerint, amiben szeretnénk, abban fogunk hinni.

Az álhírkeltésnek büntető- és polgári jogi következményei is lehetnek, hiszen sérült a képmáshoz való jog, felvetődik a csalás és károkozás, a kuruzslás és gyógyszerhamisítás gyanúja is. Sőt, az ATV is jogi útra tereli az ügyet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink