Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-16 14:27:00

Fidesz: "az antiszemita irányultságú Jobbik összeállt az MSZP-vel, majd együtt tolják Gyurcsány szekerét"

Az ellenzék megint mást mond és mást cselekszik, nem szavazták meg ugyanis a bírák és az ügyészek illetményemelését sem a parlamentben, pedig azt az elmúlt években többször hangosan követelték - mondta Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Fidesz: "az antiszemita irányultságú Jobbik összeállt az MSZP-vel, majd együtt tolják Gyurcsány szekerét"
Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője
Néhány éve Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőként időszerűnek nevezte a bírák érdemi fizetésemelését, a szintén szocialista Varga László pedig a közelmúltban beszélt arról, hogy szerinte a bírák bérrendezésében teljes körű politikai konszenzus van a Házban - idézte fel a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy a Jobbik is többször felszólalt a bírák és az ügyészek fizetésemelése ügyében, például a párt korábbi parlamenti képviselője, Staudt Gábor "az asztalt verte az ügyben".

Most azonban egyetlen ellenzéki képviselő sem szavazta meg a bírák és az ügyészek illetményemelését - mondta Bajkai István.

Közölte: a kormány javaslata szerint 2020. január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, míg az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnének, majd 2021-ben és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékkal nőne a bérük. Ezzel európai uniós szintre emelkedik a bírák és az ügyészek javadalmazása - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az intézkedés mintegy háromezer bírót és kétezer ügyészt érint.

A fideszes képviselő elmondta azt is, hogy a bírák illetményemelésére jövőre 9,5 milliárd forintot, az ügyészekére pedig 4,5 milliárdot szánnak.

"Amikor a kormány beterjesztette ezt a javaslatát, azt gondoltuk, hogy az elmúlt évek ellenzéki ígérgetései után ezt az átfogó illetményemelési javaslatot az ellenzék meg fogja szavazni. Nem így történt, egyetlen ellenzéki párt sem szavazta meg" - fejtette ki.

A Fidesz-KDNP ezzel szemben teljes mértékben támogatja az illetményemelést, ezért kedden az Országgyűlésben meghozzák a szükséges döntést - közölte Bajkai István.

Az új társadalombiztosítási törvényre vonatkozó kérdésre a kormánypárti politikus azt válaszolta: az az igazságos és méltányos, ha mindenki részt vállal a befizetés terhéből.

Arra a felvetésre, hogy családi cégük is kapott kulturális tao-támogatást, Bajkai István úgy reagált: a szóban forgó kft. művészeti tevékenységet is folytat, a felesége ugyanis zongoraművész, a pénzt pedig, amelyet egyébként még nem kaptak meg, alapvetően magyar művészek támogatására fogják fordítani.

A 2022-es országgyűlési választásra tervezett közös ellenzék indulással kapcsolatban a Fidesz képviselője úgy fogalmazott: úgy látszik, a hatalom megszerzéséért semmi sem drága az ellenzéknek, "az antiszemita irányultságú Jobbik összeállt az MSZP-vel, majd együtt tolják Gyurcsány szekerét".

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink