Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-15 05:50:00

Károsan hathat a régebbi járművekre az új benzintípus

Akár árthat is a régebbi típusú autóknak az az új benzintípus, amelyet 2020-tól kötelezően minden töltőállomáson bevezetnek. Jövő év elejétől a 95-ös benzinben megduplázzák a biokomponens arányát, ami károsan hathat a régebbi járművekre, hiszen ezeknek az autóknak az üzemanyagrendszerét még nem készítették fel a bio-etanolra. Az egyik autós szakportál újságírója azt mondta Híradónknak, hogy ellenőrzéssel és tájékozódással könnyen megelőzhető a baj.

A benzinkutakon az autósok számára elsősorban az üzemanyagok ára a legfontosabb, a tankolás folyamata szinte mindenkinek rutinból megy.

Sokan tankoláskor csak a jelzéseket figyelik, hogy mindenképpen jó üzemanyagot tankoljanak az autójukba. A benzines autók sofőrjeinek azonban a jövőben nem árt arra is figyelni, hogy a 95-ös benzinhez milyen adalékanyagot adnak.

Jelenleg a kutak többségén az E5-ös jelzés olvasható a 95-ös benzin mellett. 2020 januárjától viszont ez mindenhol E10-re változik, ami azt jelenti, hogy a jövőben dupla annyi biokomponenst tartalmaz majd az üzemanyag. A legtöbb autós nem tud a változásról, de volt azonban olyan sofőr, aki azt is tudta, hogy miért írta elő az új szabályozást az unió.

A változtatásra azért is fontos felhívni a figyelmet, mert az egyik legnagyobb autós portál összefoglalója szerint a megnövekedett bio-tartalom károsan hathat az idősebb, 2000-es évek elején gyártott autókra.

„Azoknál az autóknál, amelyeknek az üzemanyagrendszerét nem készítették fel a bioetanolra, ami tulajdonképpen alkohol, azoknak a műanyag, illetve gumi alkatrészeit, csöveit, cső csatlakozóit, illetve az alkohol hidroszkópos hatása miatt, amely tulajdonképpen a vízmegkötő képességét jelenti, fokozott korróziót jelenthet a fém alkatrészeken.” - nyilatkozta az ATV Híradónak Zách Dániel, a Totalcar újságírója.

A szakember hangsúlyozta: az ellenőrzés, és a típusonkénti, motorváltozatonkénti tájékozódás a legfontosabb, ez alapján el lehet dönteni, hogy felkészíthető-e az E10-re az autó, vagy érdemesebb inkább lecserélni a járművet egy korszerűbbre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink