Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-15 07:45:00

Bejelentették: Közös programmal indul az ellenzék 2022-ben

Először lehet számos kérdésben nemzeti minimum a 2022-es választások után, az ellenzéki pártok ugyanis közös programmal indulnak a választáson - ezt Tóth Bertalan jelentette be. Az MSZP elnöke szerint folytatni kell a sikeres ellenzéki együttműködést. A párt szerint 2021-ben már jöhetnek az előválasztások, hogy közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet tudjanak állítani.

Új politikát honosítanak meg az ellenzéki pártok a jövőben, amelynek egyik területe az önkormányzati rendszer lesz – mondta Kunhalmi Ágnes. Az MSZP választmányi elnöke szerint nehéz, sorsdöntő és sikeres év volt az idei, ugyanis megbomlott a centrális erőtér. 

Szerinte bebizonyosodott az is, hogy együtt több embert tudtak mozgósítani, mint külön-külön. Hátradőlni azonban – szerinte – nem lehet.

„A Fidesz mindent el fog követni, ez már az elmúlt két hónapban is látszódott, hogy megakadályozza és szétfeszítse a pártoknak az együttműködését, hogy ékeket verjen a szavazóbázisok közé és mindent meg fog annak érdekében tenni, hogy a köztársaságpárti önkormányzatokat megszorítsa és folyamatosan büntesse.” - fejtette ki Kunhalmi.

Az MSZP-ben úgy látják, hogy az ellenzéki pártok sikere miatt beszél a kormány az országgyűlési törvény esetleges módosításáról. A pártok úgy készülnek, hogy 2022-ben a bevált módszert alkalmazzák, vagyis az egy jelölt egy jelölt ellen elvét. 2021-ben lehetnek az előválasztások, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket. A programot is közösen dolgoznák ki.

„Ez az ellenzéki együttműködés, ez az ellenzéki egység, amellett, hogy közös képviselőjelölteket ad, amellett, hogy közös listákat ad, amellett, hogy közös miniszterelnök-jelöltet ad, közös programot is ad majd Magyarország számára. Ez egy óriási nagy előrelépés, mert 30 év után, a rendszerváltás után először fordulhat elő, hogy a Fidesz utáni világban lesz nemzeti minimum.” - mondta az MSZP elnöke.

Tóth Bertalan szerint a minimumfeltételeket fogalmaznák meg az egészségügy, az oktatás, a szociális világ valamint a jogállamiság tekintetében. Karácsony Gergely azt mondta: az egységes fellépés az elmúlt tíz év legnagyobb ellenzéki sikere volt. Szerinte jobban be kell vonni a szavazókat a politikába, aminek jó eszköze lehet az előválasztás.

„Azt a programot, amelyet a választópolgárokkal közösen, sok vitában megalkottunk, ezt a programot végre is tudjuk hajtani. És azt gondolom, hogy két hónap kevés idő, de azért sok mindenben léptünk előre és ezeknek az intézkedéseknek egy része nagyon szorosan kötődik az MSZP-Párbeszéd szövetség korábbi programjához, a szociális demokrácia programjához.” - fejtette ki a főpolgármester.

Karácsony Gergely hozzátette: fontos siker, hogy a főváros tudta érvényesíteni akaratát a kormánnyal szemben, hiszen így 50 milliárd forint plusz pénz jut a kerületek egészségügyi fejlesztésére, ami az elmúlt 30 legnagyobb ilyen fejlesztése.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink