Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-14 11:36:00

Kálomista: sokan nemrég még Tarlóst simogatták, most a kormány ellen tüntetnek

Videóinterjút adott az atv.hu-nak Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója. Szóba került a színházi zaklatások ügye, a hétfői tüntetés, de Ungár Péter LMP-s képviselő is.

Janisch Attilának és Schilling Árpádnak mindig mindenről van véleménye, amit akár egy ipari kamerának is elmondanak, de ha valaki ellentmond nekik, az náci – ezt Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója mondta az atv.hu-nak adott videóinterjújában.

A színházi zaklatások ügyét Kálomista azért tartja súlyosnak, mert ami ebben a zárt közegben történik, az szerinte az egész szakmára kivetül. „Az emberek jelentős része nem azt fogja mondani, hogy a Katona József Színházban történt zaklatás, hanem hogy a színházakban történt zaklatás” – mondta a Thália igazgatója. Szerinte ezeket az ügyeket belső vizsgálatokkal nem lehet elintézni, a fenntartónak joga van tudni arról, hogy mi folyik az általa működtetett intézményekben.

Szerinte az a tény, hogy egy színházban tudottan, bevallottan egy éve történt egy zaklatás, és az elkövető azóta is ugyanott rendez, és tanít az egyetemen, érthetővé teszi a „zaklatószínház” elnevezés használatát.

Szerinte a Thália mindig az áldozatok mellé fog állni hasonló esetekben. Úgy látja: Máté Gábornak amellett, hogy a megfelelő jogi lépéseket meg kellett volna tennie Gothár-ügyben, minimum a többi színházigazgatót és a Színművészeti Egyetem vezetését értesítenie kellett volna a történekről.

Az Kálomista szerint is reális veszély, hogy a fenntartó politikai és nem szakmai alapon szól bele az egyes színházak működésébe, erre jó példa szerinte, hogy Karácsony Gergely kijelentette, hogy Dörner György nem kap még egy igazgatói mandátum kitöltésére.

Kálomista Gábor szerint a hétfői, a kulturális törvénycsomag ellen tartott tüntetés számos résztvevője és szónoka nemrég még Tarlós István támogatója volt, a volt főpolgármestert „simogatta”.

Az igazgató megerősítette azt a véleményét, hogy a színházak finanszírozásának átalakítása ellen ma ugyanazok a „hivatásos hüppögők” tiltakoznak, akik 2010-2011-ben a filmfinanszírozás átalakítása ellen.

Kálomista reagált Ungár Péter LMP-s képviselőnek a parlamentben elhangzott, az általa vezetett Thália Színház működését illető bírálatára is. Szerinte „ha Ungár Péternek lehet véleménye a színházról, akkor ebben az országban bárkinek lehet”. Szerinte nem az Országgyűlésbe való a színházak esztétikai vagy más alapon történő minősítése, Ungár Péter pedig „azon kívül, hogy egyszer kimászott egy sátorból, nagyobb kulturális teljesítményt nem nyújtott az életében”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink