Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-14 05:10:00

Ön tudja már, hogy hány évesen kell a gyerekének iskolába menni?

Nagyjából nyár óta tudni, hogy a hatéveseknek kötelező lesz elhagyniuk az ovit, akkor is, ha a szüleik szerint a gyerek még nem áll készen beiskolázásra. Akinek ez nem tetszik és nem fogadják el a kérelmét, egészen a bíróságokig viheti gyermeket ügyét. A Szülői Hang nevű csoport tagjai egy videóban nyilvánították ki nemtetszésüket. A Heti Napló riportja.

Ön tudja már, hogy hány évesen kell a gyerekének iskolába menni?

A Heti Naplóból megismerhetik Livit, aki a látottak alapján valószínűleg lakberendező lesz, most viszont még főállású óvodás. Édesanyja Zsuzsa, aki maga is szerepel a szülői csoport videójában, pedig szeretné, ha ez egyelőre így is maradna, hiszen Livi augusztusi születésű, vagyis alig három héttel a hatodik születésnapja után már az iskolában kellen helytállnia. A kormány tervei szerint erről azonban már nem a szülei döntenek majd. Zsuzsa félti Livit az ugrástól, szerinte még egy kis időre van szüksége, hogy az alkalmas pillanatban rugaszkodhasson el.

Márpedig ez sokkal nehezebben fog menni a kormány tervei szerint. Rétvári Bence államtitkár szerint a változtatás oka, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak. A minisztérium közleménye emelett arra hivatkozik, hogy az intézkedés oka a visszaélések és az indokolatlan felmentések elkerülése.

Zsuzsáék és szülők ezrei gyomorgörccsel keresgélték az információmorzsákat, hiszen még mindig nem tudni, kell-e jövőre iskolát találniuk a gyereknek, vagy nem.

És hogy miért van káosz? A Kásler Miklós Emberi Erőforrás miniszternek küldött videót jegyző csoport, a Szülői Hang képviselője, Miklós György szerint hónapok óta elszórt információmorzsákból kell összeszedegetniük az iskolaválasztási miatt egyébként is streszelő szülőknek, hogyan alakul a gyerekük jövője.

A csoport most egy segédletet is készített a szülőknek, mit érdemes beleírni a kérelembe, ami alapján nagyobb esély van a halasztásra. Például a kitartó figyelem hiánya, érzelmi kiegyensúlyozatlanság, vagy gyenge monotónia tűrés.

És akkor lássuk, hogyan is fog működni nagyjából a rendszer, vagy legalábbis hogyan működik most. Azok a gyerekek, akik 2020 szeptemberében már hatévesek lesznek csak akkor maradhatnak még egy évet az óvodában, ha az Oktatási Hivatal úgy dönt. Ehhez a szülőnek egy kérelmet kell majd online kitöltenie, ami egyelőre még nincs fent a hivatal honlapján, csak egy rövid tájékoztató, az is csak november 26-án került fel.

A hivatal ugyan felkérhet szakértőt, de csak ha úgy látja, hogy erre szükség van, vagyis az is lehet, hogy egy papír alapján döntenek a gyerek további sorsáról.

És akkor jöjjenek a kiskapuk. A Hivatal közleménye szerint ha a szülők január 15-éig az illetékes pedagógiai szakszolgálatnál kérnek egy szakértői véleményt és az alapján indokolt az oviban maradás, akkor megúszták. Ezekre viszont van, hogy heteket kell várni, a szakszolgálatok éppen emiatt rendkívül leterheltek, ráadásul rengeteg helyen köztük vidéki nagyvárosokban és budapesti kerületekben egyáltalán nem végez iskolaérettségi vizsgálatot a szakszolgálat.

A szakértők és az óvodapedagógusok is megerősítették, hogy az ovikban munkaerőhiány van, így logikus, bár a gyerek szempontjából értékelhetetlen lépésnek tűnik továbbtolni a gyerekeket az iskola felé. Csakhogy az alsós tanítókból szintén nincs túlkínálat, így elképzelhető, hogy hamarosan tovább duzzadnak majd az osztálylétszámok, ez pedig tovább növelheti a szakadékot a gyerekek között.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink